08 iulie 2019

Proceduri simplificate la accesarea ajutoarelor destinate investiţiilor cu impact major în economie şi pentru dezvoltare regională  
·        Unele formulare sunt eliminate, cererile vor fi depuse în regim continuu, eliminându-se selecţia pe bază de punctaj, obligaţia de a nu înregistra debite şi a depunerii certificatului de atestare fiscală, iar forţa de muncă înalt-calificată şi calificată va fi plătită cu un minim net de 4.600 lei, în primul caz, şi de 3.200 lei, în cel de-al doilea.

Două proiecte de acte normative vin cu modificări ale schemei de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie şi ale schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă. Oana Violeta Apetrea, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava că acestea îşi propun să sprijine mediul de afaceri, simplificând şi "flexibilizând" respectivele scheme. Astfel, în cadrul schemei reglementate prin HG nr.807/2014 introduse sunt posibilitatea acordării ajutorului de stat, atât pentru cheltuieli de natura activelor, cât şi pentru cheltuieli de natură salarială;  condiţii de stabilire a eligibilităţii cheltuielilor de natura costurilor salariale, dar şi mecanismul de recuperare proporţională a ajutorului de stat plătit pentru costuri salariale. Modificate sunt  intensităţile maxime admise în funcţie de nivelul de dezvoltare al judeţelor, astfel încât să se elimine decalajele, iar unele formulare vor fi eliminate, în vederea de-birocratizării. În ceea ce priveşte schema de ajutor de stat instituită prin H.G. nr.332/2014, proiectele de modificare au în vedere introducerea mecanismului de depunere continuă a cererilor şi eliminarea selecţiei pe bază de punctaj; posibilităţii demarării proiectului după depunerea cererii; a pragului minimum pentru crearea a 30 locuri de muncă înalt-calificate şi calificate, dar şi plătirea acesteia cu un salariu minim net în valoare de 4.600 lei, în primul caz şi de 3.200 lei, în cel de-al doilea caz. De asemenea, se elimină obligaţia operatorului economic de a nu înregistra debite restante, cât şi cea a depunerii certificatului de atestare fiscală, acestea fiind solicitate la momentul plăţii ajutorului de stat. În cele din urmă, se introduce şi posibilitatea utilizării bugetului neconsumat în anii anteriori. "Se intenţionează adaptarea prevederile schemelor de ajutor de stat atât la realităţile economice, cât şi la nevoile şi provocările cărora trebuie să facă faţă mediul de afaceri", arată Oana Violeta Apetrea, menţionând că respectivele modificări sunt  lansate în dezbatere publică cu toţi actorii din piaţă care ar putea să beneficieze de cele două scheme de ajutor. În judeţul Suceava, sesiuni de instruire cu agenţii economici interesaţi să acceseze cele două scheme sunt organizate pe 12 iulie, ora 10.00, la sediul AJFP din reşedinţa de judeţ, şi pe 23 iulie, ora 13.00, la sediul structurii locale din Cîmpulung Moldovenesc.