01 iulie 2019


Parcul Şipote şi Pădurea Zamca ajung, în sfârşit, la Primăria Suceava
·        "A fost o muncă titanică, dar până la urmă am finalizat-o, şi putem da hotărârea de Consiliul Local privind transferarea", a declarat edilul-şef Ion Lungu.
·        Prin Legea nr. 220 din 2018 în administrarea municipiului vor ajunge 105 de hectare din „Zamca” şi sub 50 de hectare din trupul "Cetate-Brădet”, acesta din urmă urmând a deveni o zonă de agrement.
Un proiect de hotărâre privind preluarea de către Primăria Suceava a Parcului Şipote şi Pădurii Zamca va fi dezbătut, în vederea aprobării, în şedinţa extraordinară din această săptămână a Consiliului Local Suceava. Transferarea pădurilor-parc de la Romsilva către autorităţile locale sucevene are loc cu întârziere, iniţial primarul Ion Lungu anunţând respectiva şedinţă a deliberativului pentru finele lunii martie.  "Noi am zis că în două săptămâni facem măsurările, dar iată că ne-a luat 4 luni de zile", a spus Lungu, adăugând că, în sfârşit, transferul efectiv este pe cale de fi consfinţit de către legislativul municipal. Edilul-şef sucevean precizează că toată procedura a fost una laborioasă, deoarece au existat cazuri de suprapuneri sau altele în care parcelele cadastrale nu coincideau, situaţie datorată şi mijloacelor moderne actuale folosite la măsurare, superioare vechilor evidenţe pe hârtie.   "A fost destul de delicat pentru că, în conformitate cu Legea, administraţiile care cer aceste suprafeţe de păduri trebuie să facă şi măsurătorile. Le-am făcut, însă nu băteau cu evidenţele de la Romsilva, cu amenajările forestiere. Şi, atunci, a trebuit să ne sincronizăm, să mergem în teren, atât specialiştii Primăriei, cât şi cu cei ai Direcţiei Silvice. A fost o muncă titanică, dar până la urmă am finalizat-o, şi putem da hotărârea de Consiliul Local. Sigur, puteam să mergem şi cu un proiect incomplet, neînsuşit de către cei de la Romsilva şi pe care să ni-l reîntoarcă. Nu am dorit să se întâmple acest lucru, de aceea am opta să existe un punct de vedere unitar", a precizat Ion Lungu,  primarul Sucevei. Reamintim că municipiul Suceava a reuşit să obţină, prin Legea nr. 220 din 2018 - iniţiată de către parlamentarii judeţeni şi aprobată în forul legislativ naţional -, transferarea Pădurii-parc Şipote de la Ocolul silvic Pătrăuţi, respectiv Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, în administrarea municipiului. În cauză este un total de 156,28 de hectare, respectiv 50,56 de hectare din „trupul Cetate-Brădet”, zona Şipote şi 105,72 de hectare din trupul „Zamca”. Primăria Suceava să identifice o variantă în prevederile axelor programelor Uniunii Europene, prin care să poată atrage finanţare europeană nerambursabilă pentru reabilitarea Parcului Şipote. În exerciţiul financiar 2007-2013, autorităţile administraţiei publice locale din reşedinţa de judeţ au întocmit şi promovat un proiect cu acest obiectiv, însă, ca urmare a faptului că Primăria nu avea calitatea de proprietar, cererea de finanţare a fost trecută „în rezervă”. Edilul-şef Ion Lungu susţinea că, în condiţiile în care finanţarea europeană, estimată la circa 2 milioane de euro, nu va putea fi accesată, reabilitarea Parcului Şipote ar putea fi făcută cu alocare din bugetul municipiului Suceava.