08 iulie 2019


După o întrunire extraordinară, 
Consiliul Local cere Guvernului să consfinţească transmiterea gratuită a Parcului Şipote în administrarea municipiului Suceava
·        "Nici într-un caz, acolo nu se pot face proiecte imobiliare", a pus în vedere Ion Lungu, precizând că, pentru început, vor fi reabilitate căile de acces, iluminatul public şi băncile, în zonă urmând fi amenajate şi terase uşoare.
·        "Orice formă prin care se încearcă atragerea de capital politic pe marginea acestui subiect este neavenită", a punctat preşedintele de şedinţă Ovidiu Milici (ALDE), după un schimb de replici dintre viceprimarul Lucian Harşovschi (PNL) şi Vasile Mocanu (PSD). 
Consiliul Local Suceava a aprobat ieri, în şedinţă extraordinară, înaintarea către Guvernul României a propunerii de emitere a unei hotărâri privind transmiterea, cu titlul gratuit, din domeniul public al statului şi din administrarea Romsilva în domeniul public al municipiului Suceava şi administrarea Consiliului Local Suceava a pădurilor-parc din jurul Sucevei. Explicit, primarul Ion Lungu a declarat că se cere Guvernului transferarea unei suprafeţe de 44,3 de metri pătraţi din zona Şipote şi cea Cetăţii de Scaun, cât şi a uneia de 100,53 de hectare din zona Zamca. "Noi dorim ca, într-o primă fază, după ce preluăm Parcul Şipote, să punem în valoare Cetatea Scaun, să reabilităm căile de acces, iluminatul, băncile şi să amenajăm terase uşoare în zonă", a spus primul-gospodar al oraşului, adăugând că, după 2 ani, cu ajutorul parlamentarilor suceveni şi al Direcţiei Silvice s-a ajuns la acest moment mult aşteptat. În calitatea de iniţiator al proiectului de hotărâre, primarul a introdus un articol nou, întrucât "există unele suprafeţe neclarificate". Este vorba despre 3 parcele de 9 de ari, 18 ari şi 20 de ari, nesemnificative ca mărime, regimul acestora urmând a fi cunoscut după exprimarea instanţei de judecată, în litigiile dintre revendicatori şi Direcţia Silvică. "Acestea sunt într-o situaţie incertă, în sensul că au fost anulate nişte titluri de proprietate acolo, fiind în primă instanţă, iar anularea nu este definitivă. 
Cei care deţin suprafeţele se judecă cu Romsilva, iar în măsura în care hotărârile rămân definitive, le vom lua prin acte adiţionale, la municipalitate", a subliniat edilul-şef, care a mulţumit consilierului local Vasile Mocanu, şeful Oficiului Judeţean pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară, pentru ajutor dat în clarificarea documentaţiei specifice. Primarul Lungu a ţinut să mai lămurească unele semne de întrebare, accentuând că, după preluare, municipiul Suceava va trebui să încheie contract de administrare cu un ocol silvic, pentru aplicarea regimului silvic. "Îl vom gestiona aşa cum cere Legea, cu construcţii uşoare, fără să modificăm structura şi, nici într-un caz, nu se pot face proiecte imobiliare", a pus în vedere Ion Lungu. După un schimb de replici între viceprimarul PNL Lucian Harşovschi şi Vasile Mocanu, consilier local PSD,  preşedintele de şedinţă, Ovidiu Milici (ALDE), a observat că "formaţiunile politice încearcă să se intabuleze cu Parcul Şipote". "Din punctul meu de vedere, ca ales local, Parcul Şipote este intabulat în numele tuturor sucevenilor. Aşa că orice formă prin care se încearcă atragerea de capital politic pe marginea acestui subiect o consider neavenită", a punctat Ovidiu Milici. Proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate cu voturile celor 17 aleşi prezenţi la şedinţa extraordinară a deliberativului.