11 iulie 2019


Încălcarea normelor de biosecuritate la pesta porcină, amendată cu 24.000 de lei de către inspectorii sanitari veterinari suceveni  
·        În 10 cazuri proprietarii au fost sancţionaţi cu avertismente, verificări fiind operate în gospodăriile populaţiei, dar şi în exploataţiile situate la periferia localităţilor.
Pe durata unei luni, medicii veterinari oficiali din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară Suceava au făcut nu mai puţin de 174 controale la stâne şi cantoane silvice, directorul executiv dr. Dănuţ Corneanu precizând că scopul campaniei de verificări a fost acela al prevenirii apariţiei pestei porcine africane. Potrivit şefului DSVSA, personalul din subordine s-a concentrat inclusiv pe gospodăriile populaţiei în care sunt crescute porcine neînregistrate în baza naţională de date, vizate fiind şi exploataţiile situate la periferia localităţilor şi în care există suine. Inspectorii sanitari veterinari suceveni au descins la 13 exploataţii cu mai mult de 5 capete de porcine, iar pentru încălcarea condiţiilor de biosecuritate şi de înmatriculare a suinelor, în 10 cazuri proprietarii au fost sancţionaţi cu avertismente. "S-au efectuat trei controale în exploataţiile comerciale de suine, verificându-se condiţiile de biosecuritate şi recoltându-se probe pentru supraveghere activă a pestei porcine. În unele cazuri au fost  constatate încălcări ale legislaţiei privind înmatricularea suinelor şi nerespectarea regulilor de biosecuritate", reliefează şeful DSVSA, menţionând că aplicate au fost 21 de amenzi ale căror însumează 24.600 de lei. Dr. Dănuţ Corneanu face cunoscut că, totodată, verificări au avut loc la două exploataţii comerciale de creştere a puilor de carne, acestea urmărind modul în care se respectă condiţiile sanitare veterinare referitoare la supravegherea salmonelozelor, pe durata controalelor nefiind depistate nereguli. În altă ordine de idei, în scopul verificării modului în care au fost decontate acţiunile sanitare veterinare şi cele de înmatriculare, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară Suceava au controlate 81 circumscripţii sanitare veterinare de asistenţă,  11 dintre acestea fiind supuse şi supra-controlului.