29 iulie 2019


Depozitul ecologic de deşeuri din Moara are operator oficial şi definitiv  
·        Este vorba despre asocierea Florconstruct, Fritehnic şi Ritmic Com, câştigătoare a licitaţiei, căreia i s-a dat dreptate în procesele cu Diasil Service şi Tahal România, precum şi cu  Eco Sud
·        Consiliul Judeţean va aproba tarifele prestate de operator, respectiv unul de 0,15 lei pe tonă pentru sortarea deşeurilor reciclabile şi cel de 44,07 lei pe tonă în cazul activităţii depozitare efectivă a deşeurilor.
Contractul de delegare prin concesiune a gestiunii activităţii de administrare a Depozitului de deşeuri, Staţiei de sortare şi Centrului public de colectare a deşeurilor, obiective din Moara, va fi atribuit asocierii dintre firmele Florconstruct, Fritehnic şi Ritmic Com. Aceasta potrivit unui proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din data de 31 iulie a Consiliului Judeţean Suceava, în a cărui expunere de motive se arată că după o contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi mai multe acţiuni adresate instanţelor de judecată, contractul de atribuire va fi semnat, totuţi, cu asocierea amintită şi care a fost declarată - pe 17 decembrie 2018 - câştigătoare a licitaţiei lansată de autorităţile judeţene sucevene. După desemnarea câştigătorului competiţiei, procedura de achiziţie publică a fost contestată de societăţile comerciale Diasil Service şi Tahal România la CNSC, iar de către Eco Sud, la Tribunalul Suceava. Ambele demersuri au fost respinse, însă firmele cu pricina au făcut recurs la Curtea de apel Suceava. Ambele acţiuni au fost respinse definitiv, drept nefondate, cea mai recentă sentinţă fiind cea de pe 26 iunie 2019, referitoare la acţiunea Eco Sud.  
Reamintim că, la finele lunii februarie 2019, Consiliul Judeţean Suceava a adoptat o hotărâre privind delegarea temporară a administrării depozitului ecologic de deşeuri din Moara. Soluţia delegării operării a fost considerată a fi una „limitată în timp, până la finalizarea procedurii competitive” de desemnare a  operatorului Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Moara. Măsura luată la acea dată de autorităţile administraţiei publice judeţene  venea pe fondul „constatării situaţiei de urgenţă de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”, iar delegarea s-a făcut prin procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare. Având ca temei situaţia de urgenţă constată, la negociere a fost invitat operatorul economic desemnat câştigător al procedurii de delegare prin concesionare a gestiunii activităţii de administrare a Depozitului de deşeuri, Staţiei de sortare şi Centrului de colectare ale Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), licitaţie înregistrată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) cu nr. 2897 din 17 mai 2017, adică asocierea Florconstruct, Fritehnic şi Ritmic Com. Contestaţii au fost înregistrate şi cu acest prilej, dar acestea au fost, de asemenea, respinse, iar Centrul de Management Integrat al Deşeurilor din Moara s-a deschis în luna mai. Tot în şedinţa Consiliului Judeţean din această săptămână, urmează a fi aprobate şi tarifele prestate de operatorul oficial şi definitiv, respectiv unul de 0,15 lei pe tonă pentru sortarea deşeurilor reciclabile şi cel de 44,07 lei pe tonă în cazul activităţii depozitare efectivă a deşeurilor.