24 iulie 2019

Salarii "mai mult decât bune" la Primăria Suceava
·        "Însă se va întâmpla ceva, întrucât nu se poate merge aşa, la infinit, cu aceste discrepanţe între mediul public şi mediul privat", a opinat primarul Ion Lungu, menţionând mai toate firmele au "necazuri mari".
·        Primăria are de recuperat, în special de la agenţii economici, datorii de circa 20 de milioane de euro, Lungu crezând că, în vederea evitării blocajelor, Guvernul ar trebui să aprobe scutirea de penalităţi.
Primăria Suceava face eforturi pentru încasarea obligaţiilor datorate de către contribuabilii persoane fizice şi cei persoane fizice, primarul Ion Lungu  arătând că încasările nu sunt tocmai cele programate prin bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2019.  Dacă la populaţie suntem cât de cât în grafic, probleme mari avem cu agenţii economici. Se vede că aceştia întâmpină dificultăţi din punct de vedere al echilibrului financiar, firme de top având restanţe la bugetul local", a declarat Lungu. Edilul-şef sucevean spune că, deşi Codul fiscal prevede măsuri drastice împotriva rău-plătnicilor, compartimentul specializat al executivului manifestă o oarecare îngăduinţă, deoarece blocarea imediată a conturilor ar dăuna şi mai mult activităţii acestora. Lungu crede că, în aceste circumstanţe, Guvernul ar trebuie să ia unele măsuri de aşa-zisă "relaxare fiscală",  precum cea de anulare a penalităţilor de întârziere pentru neachitarea în termenul legal a obligaţiilor fiscale. Pe lângă aceasta, necesară ar fi sprijinirea angajatorilor care nu mai găsesc forţă de muncă, din cauză că sectorul privat nu se poate ridica la nivelul creşterilor salariale acordate bugetarilor.        "Sperăm să se întâmple ceva pentru aceste firme, să se găsească o soluţie, în sensul acordării unor facilităţi fiscale. Sunt toate blocate, iar acest lucru s-a întâmplat o dată cu trecerea contribuţiilor de asigurări sociale de la angajat la angajator, după care a venit creşterea salariilor bugetarilor, ceea ce făcut ca multe firme să rămână fără forţă de muncă. Astfel, cei care nu lucrează la stat, la primării, şi-au făcut un calcul, considerând ce este mai bine să meargă la muncă în străinătate", subliniază Lungu, adăugând că, "în proporţie de 80%, banii la buget se adună din sectorul privat".                      Primarul Sucevei este de părere că, în afara oportunităţilor precum ajutoarele financiare de minimis şi proiectele cu finanţare europeană, condiţiile pentru mediul de afaceri nu sunt tocmai "prietenoase", "marea masă a microîntreprinderilor sau chiar a firmelor mari având necazuri mari".
·        "Încercăm să facem economii la fondul de salarii şi să ne mai echilibrăm financiar", a precizat primarul Lungu.
Şeful municipalităţii sucevene este de părere că, potrivit principiului autonomiei locale, primăriile şi instituţiile publice ar putea avea la dispoziţie o anumită "anvelopă salarială", funcţionarii în cauză urmând a fi plătiţi "după merite". Aceasta după ce s-a constatat că "cei care nu făceau treabă înainte, nu fac nici acum, după mărirea salariilor". "La Primărie, şi nu numai, salariile sunt mai mult decât bune. Nu zic că nu trebuiau făcute majorări, însă se va întâmpla ceva, întrucât nu se poate merge  aşa, la infinit, cu aceste discrepanţe între mediul public şi mediul privat", a opinat Lungu. Primăria Suceava are în organigramă aproximativ 90 de posturi vacante neocupate, iar în condiţiile în care recuperate ar urma să fie datorii de circa 20 de milioane de euro,  angajări vor avea loc la serviciul de executare silită a obligaţiilor restante. "De ce să nu recunoaştem, aparatul bugetar din România este umflat, începând cu ministere, agenţii şi continuând primăriile. Cu aceste 90 de posturi vacante încercăm să facem economii la fondul de salarii şi să ne mai echilibrăm financiar, după majorările salariale de până acum. Deşi vrem să păstrăm o anumită măsură, să nu facem executări silite chiar a doua zi, vom face totuşi angajări la compartimentul financiar, pentru că este mult de lucru cu urmărirea, cu insolvenţele şi înscrierile la masa credală, pentru  că trebuie să ne recuperăm şi noi banii", a explicat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.