31 iulie 2019

Incinerator mobil de 500 de mii de euro, pentru pesta porcină africană 
·        "Din fericire, până la această dată, în judeţul Suceava nu avem confirmat focar de pestă porcină",  arată prefectul Mirela Elena Adomnicăi.
·        PPA, pentru care nu există vaccin, are o mortalitate de 95%, singurul mod de eradicare a bolii fiind asomarea şi incinerarea animalelor contaminate.
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară (DSVSA) Suceava va avea în dotare un incinerator mobil. Anunţul fost făcut de Mirela Elena Adomnicăi, prefectul judeţului Suceava, în cadrul şedinţă Colegiului prefectural de analizare a Planului de acţiuni pentru realizarea obiectivelor cuprinse în Programul de guvernare 2018-2020. Astfel, la capitolul "Politici agricole şi dezvoltare rurală", dotarea cu incineratorul amintit face parte dintre acţiunile aferente obiectivului  de implementare a măsurilor în sectorul alimentar şi în sectorul creşterii animalelor privind combaterea pestei porcine (PPA), a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţă alimentară, dar şi a măsurilor de biosecuritate în exploataţiile de creştere a porcinelor. "De remarcat este faptul că la nivelul DSVSA se are în vederea achiziţionarea unui incinerator mobil în valoare de 483.000 de euro. Din fericire, până la această dată, în judeţul Suceava nu avem confirmat focar de pestă porcină",  a subliniat Mirela Elena Adomnicăi.  În ultimii  ani, focare de pestă porcină au fost confirmate în judeţele Bistriţa Năsăud, Maramureş şi Botoşani. În ceea ce preveşte judeţul Botoşani, pe 26 februarie 2019, la filtrul organizat la punctul de control dintre Vârfu Câmpului din Botoşani şi Zvoriștea din Suceava, s-a descoperitm într-o auto-utilitară, doi porci şi un viţel fără documente în regulă. Animalele au fost confiscate şi dirijate înspre asomare, sacrificare şi incinerare, proprietarul fiind sancţionat contravenţional. De asemenea, Judeţul Suceava are graniţă cu Ucraina, un factor de risc fiind porcul mistreţ,  principalul purtător de virus. În conformitate cu procedura Centrului Local pentru Combaterea Bolilor, în punctul Vamal Siret au fost instituite dezinfectoare, atât pentru persoane, cât şi pentru vehicule. Pesta porcină africană, pentru care nu există vaccin, se răspândește rapid, are o mortalitate de 95%, singurul mod de eradicare a bolii fiind sacrificarea şi incinerarea animalelor contaminate.