23 iulie 2019


Contractul de acordarea a finanţării europene fiind semnat,  
Parcul de autobuze electrice al municipiului Suceava devine realitate 
·        "Vom avea o societate de transport performantă, un sistem de transport public civilizat, cu preţuri suportabile pentru cetăţeni", a declarat primarul Ion Lungu.
·        Platforma de garare a Divizei electrice a societăţii a TPL este în curs de amenajare în Burdujeni-sat, modenizate urmând a fi şi staţiile pentru călători.
Ion Lungu, primarul municipiului Suceava şi  Vasile Asandei, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Piatra Neamţ, au semnat ieri, contractul "Sistem integrat de transport public ecologic in municipiul  Suceava". Valoarea totală a proiectului este de 116,189 de milioane de lei, echivalentul a circa 25 milioane de euro, cu durată de implementarede 30 luni, conform contractului de finanţare. Proiectul prevede achiziţionarea a 40 de autobuze electrice, amenajarea unei autobaze, reabilitarea-modernizarea staţiilor de îmbarcare-debarcare a călătorilor, înfiinţarea unui centru de supraveghere video, precum şi reabilitarea  străzii "Vasile Pîrvan" din Burdujeni-sat, la capătul căreia va funcţiona Divizia electrică a societăţii Transport Public Local (TPL). Valoarea eligibilă a proiectului este de 103,584 de milioane de lei, de la bugetul municipiului Suceava fiind suportată suma de 2,071 milioane de lei, adică 2% din total lei. "După realizarea  acestui  proiect, în municipiul  vom avea Suceava o societate de transport performantă, un sistem de transport public civilizat, cu preţuri suportabile pentru cetăţeni", a declarat ieri, Ion Lungu, primarul Sucevei. Autorităţile sucevene au întocmit proiectul „Sistem integrat de transport ecologic” încă din iarna lui 2017, însă unele primării mari din ţară au cerut amânarea termenului de depunere. La finele anului 2018, documentaţia din municipiul Suceava a ajuns la ADRNE Piatra Neamţ, termenul limită fiind pentru depunerea acestor proiecte fiind 29 martie 2019.
 Din păcate, acesta a fost s-a prelungit din nou, pentru proiectele de pe Axa 4.1 stabilindu-se data de 8 mai 2019. Pe de altă parte, în urmă cu un an, respectiv în august 2018, primarul Ion Lungu anunţa că lucrările pentru platforma de garare a autobuzelor electrice vor fi executate la capătul străzii „Căpitan Grigore Andrei”, „pe un tăpşan” din Burdujeni. Necesarul financiar fusese avansat la 2,18 milioane de lei, cuprinzând lucrările de realizarea terasamentului rutier, a unui zid de sprijin şi a împrejmuirii. Suma ar fi urmat să fie acoperită din fonduri europene, pe lângă cele menţionate finanţată fiind doar introducerea reţelelor de utilităţi. O hotărâre anterioară a Consiliului Local prevedea că platforma de garare a aşa-zisei Divizii electrice a societăţii de transport public TPL va avea 5.000 de metri pătraţi. Respectiva hotărâre includea şi o staţie de mentenanţă de 900 de metri pătraţi; birouri pe 60 de metri pătraţi; vestiarele de 80 de metri pătraţi; depozit de scule şi piese pe 50 de metri pătraţi; stand pentru verificare auto de 65 de metri pătraţi, precum şi spălătorie aut pe 65 de metri pătraţi. Suceava se află între primele 5 municipii din ţară care au realizat şi depus documentaţia necesară accesării de finanţare europeană nerambursabilă pe toate axele din cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020.