08 iulie 2019

În judeţul Suceava,
Treizeci şi trei de "coduri" meteorologice şi hidrologice, stricăciuni de aproape 29 de milioane de lei  
·        Afectate au fost 9 poduri, 39 de podeţe, 10 punţi, 14,64 km de drumuri judeţene, 58 km de reţele stradale, 126 km de drumuri comunale, 40 km de drumuri vicinale şi 4,7 km de apărări de maluri.
·        "Sperăm ca proiectele de hotărâri de Guvern să fie aprobate şi să primim despăgubiri pentru a putea reabilita infrastructura care a fosta afectată şi a repunem respectivele obiective în situaţia anterioară", a declarat prefectul Mirela Elena Adomnicăi.
În perioada 17-27 iunie, judeţul Suceava a făcut obiectul a 33 de avertizări meteorologice şi hidrologice, dintre care una meteorologică de cod de roşu, 16 meteorologice de cod portocaliu,  6 de hidrologice de cod portocaliu şi 10 avertizări meteorologice de cod galben. Acesta au provocat, în judeţ, pagube a căror valoare se ridică la 21,8 milioane de lei, o prezentare a acestora fiind făcută ieri, într-o conferinţă de presă, de către prefectul Mirela Elena Adomnicăi. Stricăciunile au fost analizate în şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, iar potrivit reprezentatului Guvernului în teritoriu, pagube au fost înregistrate în 81 de localităţi din 31 de unităţi administrativ-teritoriale. Astfel, afectate au fost 9 poduri, 39 de podeţe, 10 punţi, 14,64 km de drumuri judeţene, 58 km de reţele stradale, 126 km de drumuri comunale, 40 km de drumuri vicinale şi 4,7 km de apărări de maluri. Cele mai multe probele s-au ivit pe raza comunei Boroaia, unde, la această dată, lucrătorii Sistemului de Gospodărire a Apelor intervin la amenajarea cursului râului Moldova,  astfel încât, pe viitor. casele de pe malul afectat de viitură să nu mai aibă de suferit. Aceasta este cea de a cincia şedinţă extraordinară a  Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă cu această temă, Instituţia Prefectului judeţului Suceava urmând a iniţia un proiect de hotărâre de Guvern, după ce, în urmă cu mai bine de o săptămână, a fost trimisă în Capitală documentaţia pentru un alt proiect privind acordarea de despăgubiri de circa 18,9 milioane de lei, aferente intervalului de vremea rea 20 mai-6 iunie. Prefectul Mirela Elena Adomnicăi a arătat că, până la această dată, Guvernul aprobat o hotărâre prin care, urmare a fenomenelor hidro-meteorologice din februarie-mai 2019, la nivel naţional s-au aprobat circa peste 194 milioane de lei, bani pentru prevenirea şi înlăturarea efectelor calamităţilor naturale, însă, în perioada respectivă, judeţul Suceava a fost ferit de necazuri. "Sperăm ca proiectele de hotărâri de Guvern să fie aprobate şi să primim despăgubiri pentru a putea reabilita infrastructura care a fosta afectată şi a repunem respectivele obiective în situaţia anterioară", a declarat Mirela Elena Adomnicăi, prefectul judeţului Suceava.