22 iulie 2019


Amenzi de până la 800 de lei pentru neachitarea taxei în cele 13 parcări cu plată din Suceava
·        În cazul parcărilor supraterane, biletul de la parcometru este de 2 lei pe oră, în timp ce prin SMS o jumătate de oră este taxată cu 0,25 de euro, iar prin card, cu 1,4 lei.    
·        Nu plătesc parcarea reprezentaţii Primăriei, Prefecturii, Consiliului, instituţiilor guvernamentale şi mass media, neachitând taxe corpul diplomatic, Salvarea, Pompierii, Poliţia, Ministerul Justiţie şi MApN, pentru maşini în misiune.
Un regulament privind funcţionarea sistemului de autotaxare în parcările cu plată va fi supus dezbaterii şi aprobării Consiliului Local Suceava în şedinţa ordinară a lunii iulie. Este vorba despre parcările aferente Pieţei agroalimentare centrale, Magazinului "Bucovina"; Hotelului "Bucovina"; BNR - Parcul Central; străzii "Nicolae Bălcescu"; străzii "Vasile "Bumbac"; Colegiului Naţional "Ştefan cel Mare", Policlinicii "Bethesda"; părţii din spate a Bazarului; Inspectoratului de Poliţei Judeţean; Bulevardului "George Enescu" (DORNA), precum şi în cele două Parcări subterane din centrul Sucevei. Potrivit proiectului de hotărâre, în cazul autovehiculelor pentru care taxa este achitată SMS, card sau prin achiziţionarea de tichete de parcare, spaţiile respective funcţionează cu plată de luni până sâmbătă între orele 8.00-20.00. Pe bază de abonament, acestea sunt de luni până vineri, între orele 16.00 şi 8.00 şi doar în limita locurilor disponibile. Pentru emiterea de tichet de la parcometru se va achita 2 lei pe oră în cazul parcărilor supraterane şi 1 leu pe oră pentru staţionarea în parcările subterane. Prin SMS, taxa porneşte de 0,25 de euro pentru jumătate de oră şi ajunge la 3,6 euro pentru 8 ore de. La suma cu pricina se mai adaugă încă 0,06 euro, costul SMS. În cazul achitării taxei cu cardul, pentru jumătate de oră se plăteşte 1,4 lei, ajungându-se până la 20 de lei, pentru 8 ore de parcare. Abonamentele de parcare se eliberează contra a 100 de lei pe trimestru, 180 de lei pe semestru şi 350 de lei pentru un an întreg.
·        Cele 13 amenajări pentru parcarea cu plată pot fi utilizate gratuit de către deţinătorii legitimaţiei pentru persoane cu handicap
Regulamentul aflat în curs de aprobare stipulează că au caracter de contravenţii şi sunt sancţionate cu amenzi  cuprinse între 200 de lei şi 800 de lei staţionarea în spaţiile de parcare fără tichet de parcare, în lipsa plăţii prin card sau sms ori fără abonament şi legitimaţie valabile; depăşirea timpului de staţionare; neafişarea tichetului, abonamentului sau legitimaţiei în interiorul autovehiculului, precum şi afişarea acestora în condiţii care nu permit descifrarea elementelor de identificare. Pe de altă parte, amenzile variază între 1.000 de lei şi 3.000 de lei, atunci când se constată distrugerea aparatelor de auto-taxare sau a barierelor de acces. Cele 13 amenajări pentru parcarea cu plată pot fi utilizate gratuit de către deţinătorii legitimaţiei pentru persoane cu handicap (obţinută de la Primărie), precum şi de către proprietarii de autovehicule electrice. Sunt exceptate de la plata taxei pentru staţionarea în parcările supraterane autovehiculele corpului diplomatic, Salvării, Pompierilor, Poliţiei, Ministerului Justiţie şi MApN, aflate în misiune. De asemenea, nu se plăteşte pentru parcare autovehiculelor aparţinând Primăriei, Prefecturii, Consiliului Judeţean, Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, Direcţiei Regionale Antifraudă, Gărzii de Mediu, Curţii de Conturi, reprezentaţilor instituţiilor guvernamentale, delegaţiilor străine şi mass media.