10 iulie 2019


Platformele semi-îngropate pentru deşeuri din Suceava vor fi inaugurate de ambasadorul Finlandei în Bucureşti 
·        Primele 50 de platforme vor fi gata până la jumătatea lunii august, "investiţia fiind una românească, dar cu materiale şi produse ale firmei Molok din Finlanda".
·        "Se pare că este o formă de respect pentru investiţiile făcute sau pentru firmele care au relaţii comerciale în Uniunea Europeană", a subliniat viceprimarul Lucian Harşovschi.
În municipiul Suceava au fost deja amenajate 39 de platforme cu un total 117 de containere semi-îngropate pentru deşeuri menajere, un amplasament având 3 sau 6 containere, după caz. Viceprimarul Lucian Harşovschi informează că este vorba despre lucrările la primele 50 de platforme de acest fel asumate pentru primul an de contract semnat cu asociaţia de firme care a câştigat licitaţia pentru asigurarea salubrităţii menajere în capitala de judeţ. "Aceste containere sunt amplasate în toate cartierele municipiul Suceava. În prezent se lucrează pe strada <Bujorilor>, pe un amplasament dublu cu 6 containere de câte 3 metri cubi, unde întâmpinăm o problemă cu o maşină care este lăsată, de foarte mult timp, pe suprafaţa respectivă. Am făcut notificare, urmând ca să fie ridicată sau mutată", arată secundul primarului oraşului, apreciind că restul de 11 platforme vor fi gata până la jumătatea lunii august.  Harşvovschi a precizat că "investiţia este una românească, dar cu materiale şi produse ale firmei Molok din Finlanda". Noile platforme încă nu sunt date în folosinţă, inaugurarea urmând se face, la invitaţia operatorului de salubritate sucevean, în prezenţa Excelenţei Sale Päivi Pohjanheimo, ambasadorul acestei ţări în Bucureşti. "Ambasadorul Finlandei va fi invitat la punerea în funcţiune a acestor platforme, deoarece, se pare, este o formă de respect pentru investiţiile făcute sau pentru firmele care au relaţii comerciale în Uniunea Europeană", a subliniat viceprimarul. Containerele au capace de culoare diferită, respectiv cea galbenă pentru deşeurile reciclabile şi cea neagră, în cazul deşeurilor alimentare umede. "Foarte important este ca sucevenii să înţeleagă că trebuie făcută colectarea selectivă, pentru noi, pentru oraş, pentru viitorul copiilor noştri", a explicat Lucian Harşovschi, viceprimarul municipiului Suceava. Licitaţia pentru atribuirea prin delegare a serviciului de salubritate menajeră a municipiului Suceava a fost câștigată de  asocierea Diasil Service și Ritmic Com Suceava. Atribuirea s-a făcut pentru o perioadă de 12 ani, contractul fost semnat la finele lunii septembrie 2018, valoarea acestuia fiind de 83,82 de milioane de lei. Cele două firme  s-au angajat la  amenajarea a 30 de puncte de colectare a deşeurilor reciclabile, fiecare dotat cu pubele pentru hârtie, mase plastice, sticlă şi metale, a 100 de platforme subterane cu câte 4 euro-containere şi a 100 de platforme cu containere semi-îngropate. În cadrul aceluiaşi program, locuinţele individuale  trebuie dotate cu câte 2 pubele de câte 120 de litri, pentru fracţia umedă şi fracţia uscată, anual urmând a fi achiziţionate şi montate 1.000 de coşuri stradale de gunoi. Totodată, câştigătorul licitaţiei s-a mai obligat la amenajarea, în fiecare an, a două locuri de joacă pentru copii.