26 iulie 2019

În cele dintâi 6 luni din 2019,
Doar o zecime din cheltuielile bugetului local au luat drumul dezvoltării municipiului Suceava
·        Cauzele constau în aprobarea cu întârziere a bugetului, nivelul scăzut al sumelor primite de la UE, precum şi vremea nefavorabilă, care nu a permis realizarea lucrărilor de investiţii.
·        Măsura guvernamentală de creştere a cotei defalcate din impozitul pe venit de la 41,75% la 60% a adus, în bugetul local, un plus de 15 milioane de lei, în raport cu încasările din prima jumătate a lui 2018.    
În prima jumătate a anului 2019, la bugetul local al municipiului Suceava au intrat 129,74 de milioane de lei, dintre care 101,91 de milioane de lei sunt venituri proprii. Drept urmare, la data de 30 iunie, gradul de încasare a veniturilor, ca raport între planificare şi realizări pentru primele două trimestre, este unul de 56,51%. La secţiunea de funcţionare a bugetului local, cu intrări de 116,06 de milioane de lei, gradul de realizare a veniturilor este 69,76%, în timp ce la secţiunea de dezvoltare, cu încasări de 13,67 de milioane de lei, gradul de realizare este doar 21,64%. „La indicatorul venituri proprii, la finele trimestrului al doilea al anului 2018 s-a încasat cu 15,25 de milioane de lei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, fapt datorat şi creşterii cotei de alocare din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul municipiului Suceava, de la 41,75% la 60%”, se arată în expunerea de motive la proiectul de hotărâre privind aprobarea conturilor de execuţie a bugetelor municipiului Suceava dezbătut în şedinţa ordinară de ieri a Consiliului Local. La partea de cheltuieli, în primul semestru al anului curent, din bugetul sucevean s-au făcut plăţi de 129,64 de milioane de lei, dintre care 115,98 de milioane de lei în cadrul secţiunii de funcţionare, iar 13,65 de milioane de lei în cadrul secţiunii de dezvoltare. În consecinţă, gradul de efectuare a cheltuielilor, ca raport între ceea ce s-a programat şi ceea ce s-a realizat efectiv la finele a două trimestre din anul 2019, este unul 55,88%, respectiv de 69,71% pentru secţiunea de funcţionare şi de 20,81% în interiorul secţiunii de dezvoltare. „Ponderea plăţilor din secţiunea de funcţionare în total plăţi la nivelul primului semestru al anului este de 89,47%, iar ponderea plăţilor din secţiunea de dezvoltare în totalul plăţilor este de 10,53%. Cauzele nivelului scăzut a plăţilor pentru dezvoltare o constau în aprobarea cu întârziere a bugetului de stat şi, implicit, a bugetului centralizat al municipiului, nivelul scăzut al sumelor primite de la UE în contul plăţilor efectuate în cadrul proiectelor FEDR, precum şi vremea nefavorabilă, care nu a permis realizarea lucrărilor de investiţii”, se evidenţiază în expunerea de motive. În totalul cheltuielilor cele dintâi 6 luni ale anului 2019, „Învăţământul” are ponderea cea mai mare, una de 16,87%, alocările financiare fiind făcute, efectiv, pentru bunuri şi servicii. Pe locul al doilea este „Protecţia mediului”, capitol la care s-au cheltuit 11,47% din total, ponderea cea mai mare deţinând-o contravaloarea serviciilor de salubritate.  Urmează "Asigurările şi asistenţa socială", cu 10,96% din total, partea cea mai mare fiind orientată înspre plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap şi a indemnizaţiei de handicap.   „Transporturile” figurează cu 10,27% din cheltuieli, bani alocaţi, în special, pentru reparaţii de străzi, dar şi pentru derularea proiectelor cu fonduri europene.