11 iulie 2019


 Bar închis în campania pentru combatarea toxiinfecțiilor alimentare
·        Controalele pentru prevenirea toxiinfecțiilor în sezonul estival  s-au lăsat cu amenzi de 55.400 de lei, sancționate cu avertismente fiind alte 20 de  unități.
Lucrătorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranță Alimentară Suceava continuă acțiunile de control specifice sezonului estival. Conform lui Dănuț Corneanu, director executiv al instituției, acestea au fost întreprinse în scopul prevenirii toxiinfecțiilor alimentare, în perioada 11 iunie-9 iulie  2019 verificate fiind unități care produc, depozitează, transportă şi valorifică produse alimentare de origine animală și nonanimală, cu precădere în zonele de interes turistic. Șeful DSVSA face cunoscut că au fost controlate 178 de unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, în cauză fiind 5 abatoare; 11 unități de prelucrare a laptelui; 9 unități de procesare a cărnii, carmangerii și măcelarii; o unitate de procesare a peștelui;  49 de unități de alimentație publică, respectiv restaurante, pizzerii, pensiuni turistice, baruri, fast-food-uri, cantine și unități de catering; un laborator de cofetărie-patiserie; 82 de hypermarketuri, supermarketuri și magazine alimentare; 3 piețe agroalimentare și 8 brutării. Dr. Dănuț Corneanu arată că, în total, inspectorii sanitari veterinari suceveni au  aplicat 13 sancțiuni contravenționale, valoarea acestora ridicându-se la 55.400 de lei. Astfel, 5 amenzi însumând 23.000 lei au fost date la 5 unități de alimentație publică, pentru manipularea produselor alimentare  de origine animală cu încălcarea normelor de igienă, dar și pentru nerespectarea regulilor privind etichetarea și depozitarea. Aceleași abateri de la normele de igienă, etichetare și depozitarea neconformă s-au lăsat cu 4 amenzi în valoare de 4.200 lei, sancționate fiind marketuri, supermarketuri și magazine alimentare. O brutărie a fost amendată cu 2.000 lei; pensiunile turistice au făcut obiectul a 5 amenzi în valoare de 26.200 lei, în timp ce pentru o unitate de tip bar s-a înaintat propunere de închidere. Dr. Dănuț Corneanu, directorul executiv al DSVSA Suceava, a mai menționat că sancționate cu avertismente au fost 20 de unități.