27 mai 2019


Primăria va cumpăra cu 460.000 de euro activele ocupate cu chirie de societatea de transport de călători TPL  
·        Iniţial a fost avansată suma de 650.000 de euro, achiziţionate urmând a fi activele cumpărate de TASA la o licitaţie organizată, în anul 2005, de Direcţia de Finanţe, pentru executarea predecesoarei TPL. 
·        Achitarea sumei se va face şalonat, într-un interval de 6 luni, prima tranşă, cea de 130.000 de euro, fiind stabilită pentru data semnării contractului de vânzare-cumpărare, iar ultima pentru 30 noiembrie 2019.

Negocierile pe marginea cumpărării activelor scoase la mezat de către societatea comercială Transporturi Auto SA Suceava au ajuns la capăt, preţul la care va fi perfectată tranzacţia  urmând a fi supus aprobării plenului Consiliului Local, în şedinţa ordinară lunară de joi. Demersul survine acordului de principiu dat de deliberativul sucevean la începutul lunii februarie 2019, în legătură cu achiziţionarea, de la TASA Suceava, a mai multor "clădiri-construcţii speciale", care au fost în proprietatea societăţii comerciale Transport Public şi Servicii (TPS) Suceava şi a cărei moştenitoare este actuala societate comercială Transport Public Local (TPL).În cauză sunt, printre altele, de magazia de materiale, atelierul de fierărie-tâmplărie, modulul comercial, clădirea de garaje, clădirea de revizii troleibuze, staţia de spălare, rampa de metal, decantorul, rampa de revizie, clădirea administrativă, grupul sanitar, staţia de redresare, cât şi despre platforme betonate.  Înstrăinarea activelor s-a petrecut în anul 2005, când Atlassib Sibiu, prin TASA Suceava, câştiga licitaţia organizată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice pentru vânzarea activelor TPS. Atunci, la licitaţie erau scoase active cu o valoare de 5,5 miliarde lei vechi, mai puţin terenul de sub acestea, DGFP urmărind recuperarea unor debite de 46 miliarde lei vechi.
Discuţiile asupra construcţiilor cu pricina au fost reluate la începutul lui 2019, prin  adresa din 15 ianuarie, înregistrată la Primăria municipiului Suceava, societatea comercială Transporturi Auto anunţând menţinerea ofertei ferme de vânzare a imobilelor de pe strada "Traian Vuia". Potrivit informaţiile vehiculate, suma care ar fi fost avansată în schimbul acestora s-ar fi ridicat la 650.000 de euro. Însă, în urma întâlnirilor de lucru ale comisiei de negociere cu evaluatorul, reprezentanţii TPL şi cei ai vânzătorului, preţul cumpărare negociat de a fost stabilit la nivelul de 460.000 de euro. La finele tratativelor s-a convenit ca achitarea sumei în cauză să se facă eşalonat, într-un interval de 6 luni, prima tranşă, cea de 130.000 de euro, fiind stabilită pentru data semnării contractului de vânzare-cumpărare, iar ultima plată va avea ca termen limită sfârşitul lunii noiembrie 2019. Comisia de negociere a avut în componenţă 5 consilieri locali, precum şi 4 membri ai executivului local, ceştia din urmă directori şi şefi ai compartimentelor specializate. De-a lungul anilor, TPL s-a folosit de construcţiile în cauză contra unei sume datorate TASA cu titlul de chirie.