21 mai 2019

Cinci fermieri suceveni produc usturoi subvenţionat
·        Aceştia ar fi cultivat, în total, o suprafaţă de 5 hectare cu usturoi, sprijinul financiar acordat de la bugetul statului fiind de 1.000 de euro pe hectar, pentru o producţie minimă valorificată de 5.000 kg.  
·        În judeţul Suceava, potrivit statisticilor întocmite în baza declaraţiilor adunate de la primării, anual se cultiva, mai ales în grădini, o medie de 500 de hectare cu usturoi.  
Specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava sunt pe teren pentru a verifica îndeplinirea condiţiilor impuse de reglementările în vigoare de către producătorii agricoli care cultivă usturoi cu ajutor bănesc de la bugetul de stat.      Valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenţii, în judeţul Suceava depunând cereri de intrare în program 5  fermieri. Potrivit specialiştilor DJA, este vorba despre o suprafaţă totală cultivată de 5 hectare, ceea ce înseamnă o medie de 1 hectar de fiecare potenţial beneficiar. Schema de ajutor de minimis este destinată întreprinderilor şi întreprinderilor unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de usturoi. Astfel, subvenţia se adresează producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător; producătorilor agricoli persoane fizice autorizate-întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, precum şi producătorilor agricoli persoane juridice. Aceştia trebuie să deţină o câte o suprafaţă cultivată cu usturoi de minim 3.000 de metri pătraţi; să valorifice o cantitate de usturoi de minim 5.000 kg pe hectar, dovedită cu documente justificative; să fie înregistraţi în evidentele Registrului agricol; să facă dovada producţiei realizate, cu prin documente justificative privind comercializarea acesteia. Nu în cele din urmă, valorificarea producţiei trebuind să se facă în intervalul 1 iulie-29 noiembrie a anului de cerere. Programul de susţinere a producţiei de usturoi se implementează pe o perioada de 3 ani, respectiv în anii 2019, 2020 şi 2021. Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor  este de 1.000 euro pe hectar, fără a se depăşi valoarea maximă de 15.000 de euro de beneficiar în toate cele trei exerciţii financiare, potrivit Regulamentului de minimis din sectorul agricol. În judeţul Suceava, potrivit statisticilor întocmite în baza declaraţiilor adunate de la primării, anual se cultiva, mai ales în grădini, o medie de 500 de hectare cu usturoi.