19 mai 2019

Inspectorii fiscali au făcut sesizare penală pentru o firmă din construcţii care a păgubit bugetului statului cu 1 milion de lei
·        Lucrătorii AJFP Suceava au făcut 27 de controale la firmele din domeniu, suplimentul de atras la bugetul de stat ridicându-se la circa 2 milioane de lei. 
Inspectorii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava au desfăşurat, în primul trimestru al anului 2019, 108  acţiuni de control, în urma acestora fiind atrasă la bugetul statului o sumă suplimentară de 10,87 de milioane de lei, informează purtătorul de cuvânt al instituţiei Oana Violeta Apetrea. Conform responsabilului AJFP în baza verificărilor făcute, pierderea fiscală s-a diminuat cu 4,23 de milioane de lei, stabilindu-se sume suplimentare de atras în valoare de 10,87 de milioane de lei. Pe de altă parte, în primele 3 luni ale anului acesta, inspectorii AJFP au instituit 3 măsuri asigurătoare pentru aproximativ 1 de milion de lei şi, totodată, au făcut şi o sesizare penală. În acest din urmă situaţie, este vorba despre un agent economic cu activitate în construcţii, în cazul căruia prejudiciul adus bugetului statului se ridică circa 1 milion de lei, la firmele din domeniul respectiv inspectorii fiscali având 27 de controale, iar suplimentul de atras la bugetul de stat se ridică la circa 2 milioane de lei. În perioada la care facem referire, în domeniul energetic, lucrătorii specializaţi ai AJFP au întreprins 4 acţiuni de control, suplimentarul destinat bugetului de stat  stabilindu-se la 5,45 de milioane de lei, în timp ce pierderea fiscală a fost redusă cu 1,62 de milioane de lei. În domeniul agroalimentar, AJFP Suceava a organizat 29 de verificări, cu recuperarea a 312.694 de lei şi cu o diminuare de 690.549 de lei a pierderii fiscale. În transporturi, cele 25 de controale s-au concretizat în stabilirea un supliment de 973.807 de lei, s-a instituit o măsură asigurătoare pentru 536.084, iar pierderea fiscală s-a micşorat cu 690.549 de lei. Controlorii fiscali au trecut pe la 5 prestatori de servicii din turism, prilej cu care la bugetul statului ar urma să fie atrasă suplimentar o sumă de 337.344 de lei. La operatorii din domeniul prelucrării şi exploatării lemnului, cele 28 de controale s-au materializat în atragerea suplimentară în vistieria statului a 1,39 de milioane de lei şi în reducerea  pierderii fiscale cu 854.732 de lei. Potrivit purtătorului de cuvânt Oana Violeta Apetrea, în cele dintâi 3 luni ale anului 2019, la contribuabilii persoane fizice au fost întreprinse 83 de acţiuni, dintre care 79 de inspecţii fiscale parţiale, 3 controale inopinate şi o constatare la faţa locului.