07 mai 2019

Încasări în scădere la bugetul sucevean de pensii
·        Veniturile din contribuţii urmează o tendinţă descrescătoare, nerealizările fiind de 35,44% în primul trimestru al anului 2019, faţă de 27,13% în perioada corespunzătoare din 2018 şi de 18,75% în acelaşi interval din 2017.
·        Pe măsură ce salariile au fost majorate, au crescut şi sumele care s-au adunat la bugetul asigurărilor sociale, însă nu în proporţia scontată, cauza putând consta în aceea că unii contribuabili nu şi-au onorându-şi obligaţiile.        
După primul trimestru ale anului 2019, Casa Judeţeană de Pensii Suceava a adunat din contribuţiile de asigurării sociale mult mai puţin decât şi-a planificat. Cel puţin aşa reiese din raportul de activitatea al instituţiei în intervalul 1 ianuarie-31 martie, conform căruia, din totalul de circa 2,52 de milioane de lei, bani datoraţi de contribuabili, efectiv s-au încasat doar circa 1,63 de milioane de lei. În consecinţă, în cele dintâi 3 ale anului în curs, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat, strânse din contribuţiile de asigurări sociale, au fost realizate doar în proporţie de 64,56%, ceea ce înseamnă un grade neplată de 35,44%. Situaţia poate fi îngrijorătoare, în condiţiile în care gradul de încasare a sumelor din contribuţiile datorate bugetului asigurărilor sociale de stat din judeţul Suceava se înscrie pe un trend descendent. Astfel, în trimestrul întâi al anului trecut, nerealizările bugetului sucevean al asigurărilor sociale de stat au fost de 27,13%, ceea ce însemnă că din aproximativ 2,58 de milioane de lei venituri din această sursă, contribuabilii au plătit un total de doar circa 1,88 de milioane de lei. În 2017, după primul trimestrul al anului, la bugetul judeţean al asigurărilor sociale de stat au intrat venituri în valoare totală de circa 1,62  de milioane de lei, în timp ce se conta pe o sumă de 1,98 de milioane de lei, nerealizările fiind 18,57%. În lipsa altor explicaţii, se poate presupune că, pe măsură ce salariile au fost majorate, au crescut şi sumele care au intrat la bugetul asigurărilor sociale, însă nu proporţia scontată, cauza constând în aceea că unii contribuabili nu şi-au achitat obligaţiile. De la 1 ianuarie 2019, cotele de contribuţii de asigurări sociale sunt cea de 25% datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale; 4% datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora; 8% datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263 din 2010, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora. Cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială este de 25%. Cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 3,75%.