07 mai 2019


Inclusiv prin implementarea  proiectelor cu finanţare elveţiană,
Municipiul Suceava este green-city
·        „Acestea sunt foarte importante pentru oraşul nostru, permiţând un salt calitativ, inclusiv în ceea priveşte calitatea vieţii”, a precizat, ieri, primarul Ion Lungu, cu prilejul  primirii unei delegaţii oficiale elveţiene.  
·        „Pentru mine, ca ambasador al Federaţiei Elveţiei, este foarte important să văd cum banii contribuabililor elveţieni au fost folosiţi în aceste proiecte”, a spus Arthur Mattli, ambasador al Elveţiei în Bucureşti.
·        „Oraşul Suceava este un exemplu de bună practică pentru celelalte oraşe din ţară, în special în domeniul mediului înconjurător”, a reliefat Sirma Caraman, secretar de stat în MDRAP.
Ieri, Primăria municipiului Suceava a organizat un eveniment de promovare şi analizare a rezultatelor proiectelor Electromobilitate-Vehicule electrice pentru o municipalitate verde” şi „Management modern şi eficient al iluminatului public din municipiul Suceava”, cofinanţate prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român. La eveniment au participat Arthur Mattli, ambasadorul Elveţiei la Bucureşti; Hugo Bruggmann, şeful Contribuţiei pentru Extinderea-Coeziunea Uniunii Europene, secretar de stat pentru Afaceri Economice al Elveţiei (SECO); Ralph Amman, director de program SECO; Marinela Ivan, ofiţer de programe, la ambasada Elveţiei; Sirma Caraman, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice; Vasilica Baciu, director MDRAP; Carmen Marin, director general adjunct la Ministerul Fondurilor Europene. „Sunt două proiecte care, practic, au ajuns în partea finală a lor, iar astăzi este o zi specială pentru municipiul Suceava”, a spus primarul Ion Lungu. 
 Proiectele au fost accesate în cadrul Ariei de concentrare 4 a Programului de Cooperare Elveţiano-Român, acordul-cadru privind reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse fiind semnat, între Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian, la Berna, pe 7 septembrie 2010.
 „Oraşul Suceava este green-city, iar aceste proiecte ne-au ajutat foarte mult. Mulţumim, în mod deosebit, dumneavoastră domnule ambasador, care ne-aţi dat banii, cât şi reprezentanţilor Guvernului, care ne-au ajutat să implementăm aceste proiecte. Acestea sunt foarte importante pentru oraşul nostru, permiţând un salt calitativ, inclusiv în ceea priveşte calitatea vieţii, dacă discutăm despre aer curat şi despre reducerea poluării”, a precizat Ion primarul Ion Lungu.
Arthur Mathli, ambasadorul Elveţiei la Bucureşti, a apreciat că, în prezent Suceava este „mult mai verde” decât în urmă cu 10 ani, având o „politică verde”, calitate a aerului îmbunătăţită, „învăţând să implementeze cu succes”, proiecte cu finanţare nerambursabilă. „Datorită acestui parteneriat eleţiano-român, municipiul Suceava este astăzi un model demn de urmat, nu doar în judeţ, ci şi la nivel naţional, un exemplu de colaborare între autorităţile locale şi autorităţile centrale, din Bucureşti. Pentru mine, ca ambasador al Federaţiei Elveţiei, este foarte important să văd cum banii contribuabililor elveţieni au fost folosiţi în aceste proiecte”, a spus Arthur Mattli, remarcând că „un model de inspiraţie” pentru excelenţa sa este stema municipiului Suceava, care are culoarea verde la bază, simbol al „oraşului verde”, iar la vârf culoarea albastră, reprezentând „aerul curat”.
Hugo Bruggmann, secretarul de stat pentru Afaceri Economice al Elveţiei a declarat că în curs de materializare este cel de al doilea pachet al Contribuţiei pentru Extinderea-Coeziunea Uniunii Europene, beneficiarii fiind state aderate după 2004, inclusiv România. Discuţiile cu Guvernul român urmează a avea loc în cea de a doua jumătate anului, oficialul elveţian declarându-se încântat că reprezentaţii altor oraşe din ţară au venit în Suceava pentru a se interesa cum să implementeze proiecte de acest fel. „Poate cel mai important efect al proiectelor din Suceava va fi acela că alte oraşe vor putea implementa proiecte cu finanţare elveţiană şi european, deoarece multiplicarea acestor proiecte este viziunea pentru viitor”, a punctat Hugo Bruggmann

Sirma Caraman, secretar se stat la MDRAP, a apreciat că Suceava, „un oraş verde”, poate fi dat ca exemplu pentru oraşele din ţară. „Suntem aici pentru ajuta autorităţile locale, MDRAP fiind organism intermediar, pentru Aria de concentrare 4, Îmbunătăţirea mediului înconjurător, cu 37 de proiecte în curs în mai multe oraşe din România. Suceava este primul oraş care finalizează proiectele din acest program, şi vreau să felicit pe domnul primar şi pe echipa sa pentru toate proiectele din vechea programare, cât pentru cele din noua programare. Într-adevăr, efectele se văd, oraşul Suceava este un exemplu de bună practică pentru celelalte oraşe din ţară, în special în domeniul mediului înconjurător”, a reliefat Sirma Caraman. În finalul întrevederii, Ion Lungu, primarul municipiul Suceava conferit excelenţa sale, Arthur Mattli, ambasadorul Elveţiei în Bucureşti, Titlul de excelenţă pentru contribuţia la implementarea proiectelor finanţate prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român. Diplome excelenţa au fost înmânate, de asemenea, celorlalţi doi oficiali elveţieni, respectiv lui Hugo Bruggmann, secretar de stat pentru Afaceri Economice al Elveţiei şi lui Ralph Amman, director de program SECO, dar Marinelei Ivan, ofiţer de programe, la ambasada Elveţiei, cât şi secretarului de stat Sirma Caraman, Vasilicăi Baciu, director MDRAP şi lui Carmen Marin, director general adjunct la Ministerul Fondurilor Europene.

Proiectul „Management modern şi eficient al iluminatului public din municipiul Suceava” a avut un buget total de 6,73 de milioane de franci elveţieni, grantul elveţian fiind de 5,23 de milioane de franci elveţieni.  În cadrul acestuia au fost montate 4.037 de coruri de iluminat tip LED şi s-a înfiinţat un sistem de telemanagement. Cu economiile făcute, în 21 de unităţi de învăţământ din reşedinţa de judeţ vor fi montate 9.221 de corpuri de iluminat de acelaşi tip, valoarea contractului fiind de circa 2,22 de milioane de lei. Proiectul Electromobilitate-Vehicule electrice pentru o municipalitate verde” a avut un buget total de 2,77 de milioane de franci elveţieni, grantul elveţian însumând aproximativ 2 milioane de franci elveţieni. Achiziţionate au fost 11 autoturisme electrice, 12 furgonete electrice, o auto-măturătoare electrică, o auto-cisternă electrică, cât şi 10 biciclete electrice. Din economiile realizate, ulterior s-au achiziţionat şi 5 autobuze electrice de capacitate mică, valoarea contractului  fiind de 4,7 milioane de lei.  Ieri, acestea din urmă au fost vizionate de membrii delegaţiei elveţiene, cât şi de cea a oficialilor guvernamentali români, care au participai şi la un test-drive. Totodată, în cadrul acestui proiectului amenajate au fost 14 staţii de încărcare standard, 14 staţii de încărcare rapidă, 56 de locuri de parcare pentru vehicule electrice şi un dispecerat.