29 mai 2019


Noul pian, promis de autorităţile sucevene Colegiului de Artă, nu va ajunge la Festivalul "Lira de aur"
·        "Acesta este pe drum, pentru că bugetul a fost aprobat târziu", a declarat primarul Ion Lungu, precizând că licitaţia este în curs, cu toate la finele lunii februarie ceruse urgentarea procedurilor.
·        Rezervată în buget este o sumă de 500.000 de lei, în anul 2005 Primăria susţinând financiar, cu 70.000 de lei, achiziţionarea a altui pian Kawasaki, de producţie japoneză.  
Primăria municipiului Suceava finanţează, şi în acest an, Festivalului-concurs de interpretare instrumentală „Lira de aur”, aflat la cea de a 40-a ediţie, manifestare care va avea loc în intervalul 31 mai-3 iunie. Anunţul a fost făcut de primarul Ion Lungu, care precizat că noul pian, promis de autorităţile municipale, nu va ajunge la timp în Suceava, licitaţia pentru achiziţionare fiind încă în curs.  "Am promis anul trecut, pe scenă, că la ediţia din acest an vom avea un pian nou. Vom avea un pian nou, însă acesta este pe drum, pentru că bugetul a fost aprobat târziu, abia în aprilie, Suceava fiind primul municipiu din ţară care a făcut acest lucru. Avem prinsă în buget o sumă de 500.000 de lei pentru achiziţionarea unui pian nou. Şi Liceul de Artă îşi cumpără un pian, însă cel achiziţionat de Primărie va avea destinaţie Festivalul <Lira de aur> şi mini-filarmonica municipiului, care va fi funcţională din toamnă", a declarat Ion Lungu, şeful executivului local. La sfârşitul lunii februarie, edilul-şef anunţa că, la acea dată,  în proiectul de buget pe anul 2019, în vederea dotării Colegiul Naţional de Artă "Ciprian Porumbescu" cu un pian fusese prinsă o sumă de 220.000 de lei. Procedurile urmau a demara cât mai repede, astfel încât acesta să fie pus la dispoziţia participanţilor la ediţia din 2019 a Festivalului „Lira de aur”. Ion Lungu arăta că specialiştii din cadrul executivului pregăteau deja licitaţia pentru achiziţionarea instrumentului muzical cu pricina. Primarul le-a cerut acestora să se prevaleze de clauza suspensivă, până la aprobarea bugetului local, menţionând că anteriorul pian a fost adus din Japonia cu vaporul. Reamintim că, în anul 2005, Primăria Suceava a aloca din bugetul local, o sumă de 70.000 de lei pentru achiziţionarea unui pian. La acea vreme instrumentul muzical Kawasaki, de producţie japoneză, a intrat, de asemenea, în dotarea Liceului de Artă. Participând la spectacolele prilejuite de Concursul naţional „Lira de aur”, Lungu se declara neplăcut impresionat de starea proastă vechiului pian.