15 mai 2019

În cartierele Sucevei,
Compania de electricitate nu asigură putere instalată pentru reîncărcarea acumulatorilor vehiculelor electrice
·        Primăria accesează un proiect de 1,88 de milioane de lei pentru dotarea cu 8 asemenea staţii, însă aceste facilităţi vor fi la dispoziţie doar în zone centrale ale municipiului.
·        "E-on ar trebui să aibă transformatoarele corespunzătoare, însă, chiar şi aşa, în final vom pune staţii în toate cartierele, inclusiv pe banii Primăriei", a declarat primarul Ion Lungu.    
Primăria municipiului Suceava a depus la Administraţia Fondului de Mediu un proiect pentru amenajarea a 8 staţii de reîncărcare a acumulatorilor autovehiculelor electrice. Anunţul a fost făcut ieri, într-o conferinţă de presă, de către primarul Ion Lungu, care a precizat că valoarea proiectului este 1,88 de milioane de lei, partea de contribuţie care revine autorităţilor municipale fiind una de 10% din totalul finanţării.  Potrivit şefului executivului sucevean, câte o staţie va fi amplasată în zonele Complexului comercial "Bucovina", Teatrului Municipal "Matei Vişniec", parcării de pe strada "Gheorghe Doja" şi pe strada "Alexandru cel Bun" în apropierea Primăriei. Câte două staţii de reîncărcare vor fi amenajate  în preajma Universităţii "Ştefan cel Mare" şi în parcarea Hotelului "Bucovina". Lungu spune că ar fi fost de dorit ca asemenea facilităţi să fie accesibile şi în zone mai puţin centrale ale reşedinţei de judeţ, însă, la această dată, compania de electricitate nu oferă de puterea instalată necesară. Pe de altă parte, montarea de transformatoare adecvate ar fi presupus un timp mai îndelungat, iar Primăria ar fi ratat proiectul cu finanţare guvernamentală.  "Sigur o problemă se referă la aceea că este necesară o putere instalată foarte mare, iar E-on ar trebui să aibă transformatoarele corespunzătoare. Însă, chiar şi aşa, în final vom pune staţii în toate cartierele, inclusiv pe banii Primăriei. Aceste staţii sunt binevenite, iar odată cu sosirea autobuzelor electrice vom avea posibilităţi mai mari de reîncărcare a acumulatorilor",  a subliniat Ion Lungu, primarul Sucevei. În cadrul Proiectului Electromobilitate-Vehicule electrice pentru o municipalitate verde”, cu un buget total de 2,77 de milioane de franci elveţieni în Suceava au fost amenajate 14 staţii de încărcare standard, 14 staţii de încărcare rapidă, 56 de locuri de parcare pentru vehicule electrice, precum şi un dispecerat. Cu finanţare s-au achiziţionate 11 autoturisme electrice, 12 furgonete electrice, o auto-măturătoare electrică, o auto-cisternă electrică, cât şi 10 biciclete electrice. Din economiile realizate, ulterior s-au adus în Suceava şi 5 autobuze electrice de capacitate mică, valoarea contractului  fiind de 4,7 milioane de lei.