31 mai 2019


Tinerii sunt expuşi mai mult riscurilor de accidentare decât alte categorii de lucrători 
·        Cauzele ar consta, printre altele, în lipsa de informare şi cea de experienţă, dar şi în slabele cunoştinţe în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
·        Se impune "educarea tinerilor în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul unei discipline cu acelaşi nume", susţine Romeo Butnariu, şeful IMT Suceava.
Introducerea disciplinei Securitate şi sănătate în muncă în învăţământul preuniversitar constituie o componentă cheie în ceea ce priveşte dezvoltarea culturii de prevenire a riscurilor, este de părere Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, precizând că un obiectiv important îl constituie învăţarea, de către tineri, a modului de a lucra în condiţii de securitate şi sănătate. Inspectorul-şef sucevean arată că, potrivit statisticile actuale din Uniunea Europeană, la tineri rata de accidentare este una mai mare decât la alte categorii de lucrători. Cauzele ar consta, printre altele, în lipsa de informare şi în cea de experienţă, dar şi în cunoştinţele insuficiente în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. "Centrele de învăţământ pot contribui decisiv la scăderea ratei de accidentare a tinerilor lucrători, prin informarea şi educarea tinerilor în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul unei discipline cu acelaşi nume", a reliefat Romeo Butnariu. În sprijinul cestei iniţiative, luna trecută a fost ţinută faza judeţeană a concursului pe teme de securitate şi sănătate în muncă "Ştiu şi aplic” din cadrul proiectului "Valenţe culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă”, scopul urmărit prin acest gene de acţiuni fiind tocmai "formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee şi şcoli profesionale". În proiect au fost angrenaţi 72 de levei de la 15 unităţi de învăţământ din judeţul Suceava. Tot în aprilie a fost marcată şi Ziua internaţională a securităţii şi sănătăţii în muncă, la sediul ITM Suceava participând, la un seminar cu tema "Un viitor sigur şi sănătos al muncii” angajatori, lucrători şi  reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale.