12 mai 2019

Judeţul Suceava se evidenţiază cu 9 arii de protecţie specială avifaunistică
·        Agenţia pentru Protecţia Mediului a marcat Ziua mondială a păsărilor migratoare, având sloganul „Protejaţi păsările! Să găsim soluţia la poluarea cu deşeurile din plastic!”. 
·        „Deşeurile din plastic reprezintă o problemă globală asupra mediului, soluţionarea acesteia fiind imperios necesară”, a precizat Vasile Oşean, director executiv al APM.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava a organizat o acţiune de informare şi conștientizare în eco-şcolile din judeţul Suceava cu privire la protejarea păsărilor migratoare. Manifestarea a fost dedicată Zilei mondiale a păsărilor migratoare, în cadrul unei campanii desfăşurate vizând conservarea habitatelor acestora. Ziua este marcată de două ori pe an, în a doua săptămână a lunii mai şi, respectiv, a lunii octombrie, în 2019 tema fiind „Protejaţi păsările! Să găsim soluţia la poluarea cu deşeurile din plastic!”. În acest context, APM Suceava a transmis eco-școlilor din judeţ materiale informative privind pericolul pe care îl reprezintă deşeurile din plastic asupra păsărilor de apă migratoare, dar şi recomandări referitoare la reducerea poluării. Potrivit directorului executiv Vasile Oşean, preşcolarilor şi micilor şcolari li s-au distribuit şi fişe de colorat sugestive pentru sărbătorirea acestei zile. Pentru protejarea şi conservarea speciilor de păsări sălbatice, prin  HG nr.971 din 5 octombrie 2011 pentru completarea HGHGHGhg nr.1284 din 2007 privind  declararea  ariilor de protecţie specială avifaunistică, ca parte integrantă a reţelei  ecologice  europene „Natura 2000”, în România au fost declarate de 149 de asemenea arii. Pe teritoriul judeţului Suceava se regăsesc, total sau parţial, 9 arii de protecţie specială avifaunistică, respectiv Lacurile Fălticeni, Munţii Rarău-Giumalău, Munţii Rodnei, Obcina Feredeului, Aria Vânători-Neamţ, Acumulările Rogojeşti-Bucecea, Aria Dorohoi-Şaua Bucecei, Munţii Maramureşului şi Munţii Călimani. Conform lui Vasile Oşean, cu o producţie anuală de peste 300 de milioane de tone, plasticul este unul din cele mai utilizate materiale din lume. Comparativ cu ciclul lor de viaţă, de 200  până la 500 de ani, obiectele din plastic sunt folosite doar o perioadă scurtă de timp. Astfel din cauza ratei scăzute de descompunere, plasticul se acumulează în mări, oceane, pe plaje, în lacuri şi râuri, ameninţând fauna sălbatică. Cercetările au evidenţiat faptul că aproximativ 1 milion de păsări marine mor anual datorită ingerării de deşeuri din material plastic. „Deşeurile din plastic reprezintă o problemă globală asupra mediului, soluţionarea acesteia fiind imperios necesară”, a precizat Vasile Oşean, director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava.