27 mai 2019

Întârziere de cel puţin două săptămâni a culturilor agricole din judeţul Suceava  
·        La porumb încă se mai fac însămânţări, soia şi floarea soarelui nu au fost semănate la timp, iar grâul a rămas neerbicidat, toate din cauza temperaturilor scăzute şi a ploilor prelungite.
·        Specialiştii Direcţiei Agricole îşi păstrează optimismul, crezând, că pe fondul venirii căldurii şi a încetării precipitaţiilor în exces, inclusiv al unei toamne favorabile, în judeţ se vor obţine recolte bune.  
Campania agricolă de primăvară din acest an a fost una atipică în judeţul Suceava. Aşa lasă de înţeles Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava, care a precizat că, "la această dată încă se mai însămânţează". "Primăvara aceasta a fost una cu totul aparte. Am avut o desprimăvărare destul de timpurie şi ne aşteptam să finalizăm campania cândva în jurul Sărbătorilor pascale. În ciuda acestui fapt, totuşi, nu a fost să fie aşa, din cauză că nopţile au fost reci, iar precipitaţiile au căzut în momentul când trebuia să facem lucrările principale, mai exact cele de înfiinţare a culturilor de primăvară, respectiv semănarea florii soarelui şi a porumbului şi terminând cu soia, culturi care au nevoie de căldură", reliefează şeful DAJ, menţionând că întârzierea este "de cel puţin două săptămâni". Programul de la cultura de porumb nu a fost realizat, dar seminţele puse sub brazdă în zilele acestea au şanse să răsară într-o săptămână. Pozitiv este faptul că plantele afectate de brumă şi-au revenit, iar dacă vremea va fi frumoasă, recolta va fi una bună. "În condiţiile în care vor fi temperaturi la nivel corespunzător, porumbul ar avea timpul necesar pentru a ajunge la maturitate. Dacă, din contră, vom avea o vară rece şi o toamnă cu frig timpuriu şi cu brumă, lucrurile se complică. Însă trebuie să fim optimişti, deoarece cu umiditate în sol şi temperaturi de peste 20 de grade Celsius, porumbul va răsări în 7 ori 10 maximum zile", arată oficialul sucevean. Pe de altă, precipitaţiile de durată au împiedicat întreţinerea culturilor, în special a celei de grâu, în care cu greu s-a putut intra la erbicidat. "Există fermieri care încă nu  au făcut întreţinerea necesară. Or, o dată depăşită faza de erbicidare, nu mai este indicat să se intervină, pentru că va fi afectată producţia. De aceea, producătorii trebuie să aibă grijă să folosească produse care permit erbicidarea cu întârziere", a semnalat Duţu. Cu toate acestea, lanurile de păioase arată deosebit de bine, inclusiv cele semănate în primăvară, specialistul DAJ păstrându-şi optimismul şi crezând că, fără ploi îndelungate, grindină şi vijelii, în cea de a doua jumătate a lunii iulie se va putea intra în holde şi că se va obţine o recoltă apreciabilă. De spus ar mai fi că, sub un relativ semn de întrebare este cultura cartofului, atât din punctul de vedere al cantităţii, cât şi al calităţii viitoarei producţii. Deoarece, vara lui 2018 a fost una cu ploi masive, culturile au căzut pradă manei, condiţiile de combatere a bolii fiind potrivnice. "Mulţi s-au bazat pe sămânţa din cultura proprie, iar atunci când au vrut să o folosească la înfiinţarea culturii din anul acesta, au constatat că nu este bună. Aceasta ca urmare a condiţiilor improprii din vara trecută, când vorbeam de lipsa posibilităţilor de combatere a manei, cât şi despre ajungerea bolii la tuberculi", subliniază Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţene.  
Cu grâu, în judeţul Suceava  a fost semănată o suprafaţă totală de 21.740 de hectare. O raportare cuprinzătoare se va face în perioada următoare, când se va şti dacă la porumb realizat a fost estimatul de 37.865 de hectare din toamnă, precum şi cel de 18.627 de hectare al culturii de cartofi.