27 mai 2019


Municipiul Suceava deţine 15 la sută din acţiunile noii societăţi Parcuri industriale "Bucovina"   
·        Societatea comercială pe acţiuni Parcuri industriale are ca acţionari Consiliul Judeţean Suceava, municipiul Suceava, oraşul Salcea, comuna Adâncata şi comuna Dumbrăveni, obiectul principal de activitate al acesteaia fiind administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract. 
·        CJ are 67% din capitalul social, parcul industrial urmând a funcţiona în prejma Centrului economic "Bucovina", înfiinţat în 2006, ulterior, respectiv în iulie 2009, preşedintele Gheorghe Flutur declarând că, pe fondul crizei, amenajările în respective nu mai aduceau beneficii.  
Municipiul Suceava participă în calitate de acţionar fondator la constituirea societăţii comerciale Parcuri industriale "Bucovina". La formarea capitalului social, reşedinţei de judeţ îi revine  o contribuţie de 335.820 de lei, reprezentând 15% din total, aprobarea participării fiind pe ordinea şedinţei din această săptămână a Consiliului Local. Aceasta după ce în luna mai anului  2018, adică în urmă cu 1 an, deliberativul sucevean îşi dăduse acordul de principiu asupra participării municipiului ca membru fondator la înfiinţarea şi administrarea unui parc industrial în vecinătatea Centrului economic "Bucovina", de lângă Aeroportul "Ştefan cel Mare". "Consider că este oportun momentul pentru participarea municipiului Suceava în calitate de acţionar fondator la constituirea societăţii Parcuri industriale Bucovina", a declarat primarul Ion Lungu. Societatea comercială pe acţiuni Parcuri industriale are ca acţionari Consiliul Judeţean Suceava, municipiul Suceava, oraşul Salcea, comuna Adâncata şi comuna Dumbrăveni, sediul acesteia fiind pe strada "Aeroportului" nr. 1 din Salcea.  Obiectul principal de activitate al societăţii este administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract, capitalul social subscris în numerar fiind de 2.254.790 de lei, divizat în 225.479 de acţiuni nominative dematerializate, cu o valoare de 10 lei fiecare. Judeţul Suceava prin Consiliul Judeţean are 67% din capitalul social, municipiului Suceava revenindu-i 15% din acţiuni, iar oraşului Salcea şi comunei Adâncata câte 5%. Scopul înfiinţării unui parc industrial îl reprezintă stimularea investiţiilor directe, autohton şi străine, în industrie, servicii, cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi inovare. De asemenea, urmărite sunt dezvoltarea regională, dezvoltarea întreprinderilor mari, mijlocii şi mici şi crearea de noi locuri de muncă.              
Centrul economic „Bucovina” a fost construit printr-un proiect PHARE, fiind amplasat, în preajma Aeroportului „Ştefan cel Mare”, pe 77.885 de metri pătraţi, şi având în componenţă un pavilion expoziţional, un incubator de afaceri, 8 hale industriale şi spaţii de parcare de aproape 14.000 de metri pătraţi. Spaţiile oferite înspre închiriere nu fac parte din cele transmise de Consiliul Judeţean în administrarea Regiei Autonome Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava. Lucrările au demarat la începutul anului 2004, când preşedinte al Consiliului Judeţean era social-democratul Gavril Mîrza.  Investiţia în valoare de circa 5 milioane euro, a fost finanţată în proporţie de 62,58% din fonduri Phare, Guvernul României contribuind cu 24,32%. Participarea Consiliului Judeţean s-a ridicat la aproape 655 de mii de euro, reprezentând 13,1% din costul eligibil. Centrul economic „Bucovina” a fost inaugurat pe 10 noiembrie 2006, iar pe 5 februarie 2007, între Consiliul Judeţean şi Ministerul Integrării Europene s-a semnat un protocol de predare-primire a obiectivului, prin care executivul judeţean a preluat în exploatare respectiva infrastructură. În iulie 2009, la un an după preluarea conducerii Consiliul Judeţean, la primul său mandat Gheorghe Flutur declara că, pe fondul crizei economico-financiare, amenajările de lângă Aeroportul „Ştefan cel Mare” nu mai aduceau beneficii.