15 mai 2019


Podul peste râul Suceava, la Burdujeni, ar putea fi accesibil în totalitate, abia după 10 iunie 
·        "Dacă nu luam aceste măsuri acum, riscam ca apa să se infiltreze, iar circulaţia să se suspende în totalitate şi să se folosească doar podul de la Iţcani", a  semnalat primarul Ion Lungu.
·        Firma care a fost angajată la remedierea deficienţelor la rosturile de dilatare a fost dificil de "angajat", fiind, de unica din Moldova profilată pe acest gen de intervenţii.
Lucrările de repararea a podului rutier din Suceava, din zona Bazarului, se desfăşoară nu tocmai în ritmul dorit, una dintre cauze fiind şi condiţiile meteorologice potrivnice. Edilul-şef Ion Lungu a anunţat că decopertarea carosabilului s-a făcut deja pe un singur sens de mers, urmând turnarea "şapelor" şi a amenajarea hidroizolaţiei. Potrivit lui Lungu, aceste lucrări sunt "foarte sensibile", având nevoie de vreme bună, fără precipitaţii, în aşa fel încât să poată fi respectate condiţiile tehnice. Pe de altă parte, primarul spune că de vină ar fi lipsa specialiştilor, firma care a fost angajată la remedierea stricăciunilor fiind găsită cu greu şi fiind, de asemenea, unica din Moldova profilată pe acest gen de intervenţii. "Din păcate, ajungem la o problemă care este generală în România: lipsa forţei de muncă, în special a celei calificate. Cei de acolo s-au angajat să termine într-o lună de zile, în condiţiile în care în această perioadă nu vor fi ploi. Este vorba despre lucrări cu un grad mai ridicat din punct de vedere tehnic, care trebuie să asigure elasticitatea şi, în acelaşi timp, să împiedice infiltrările de ape. Sigur, cele mai important este să facem lucrări de calitate şi ne rugăm la Dumnezeu să fie cald afară", a precizat şeful administrativului sucevean. Şeful municipalităţii a mai pus în vedere că, în acelaşi timp,  nu intenţionează să facă presiuni prea mari asupra constructorilor, lucrările făcute urmând să asigure circulaţia fără probleme încă un deceniu de acum-încolo. La fel, subliniat este şi faptul că,' ignorarea respectivelor deficienţe ar fi putut duce la închiderea podului de la Burdujeni. "Sper ca până pe 10 iunie să terminăm aceste lucrări. Încă o dată îmi cer scuze în faţa sucevenilor, pentru că este vorba despre un disconfort, atât pentru aceştia, cât şi pentru primar, care stă şi el câte jumătate de oră la trecutul podului. Însă, nu aveam altă soluţie, iar dacă nu luam aceste măsuri acum, riscam ca apa să se infiltreze, iar circulaţia să se suspende în totalitate şi să se recurgă doar la podul de la Iţcani", a reliefat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.           
Circulaţia podul de la Bazar se face doar pe câte o bandă de pe fiecare sens demers, restricţia fiind introdusă în urmă cu o săptămână, după 8 ani de la intervenţiile anterioare. Lucrările de reparaţii la podul rutier de peste râul Suceava, care face legătura între cartierul Burdujeni şi restul reşedinţei de judeţ au fost făcute începând cu octombrie 2010. La acea dată, o expertiză evidenţia că la unul dintre pilonii de susţinere sunt necesare intervenţii de urgenţă, vinovate fiind viiturile puternice din verile anilor 2008 şi 2010.