08 mai 2019


Deoarece POIM este blocat,
Primăria va cheltui 2,66 de milioane de lei pentru introducerea reţelelor stradale de apă şi canalizare în cartierul „Europa” 
·        În calcul este luată varianta demarării execuţiei cu susţinere financiară municipală, urmând ca, ulterior, banii cheltuiţi din bugetul local să fie returnaţi de Comisia Europeană.
·        Respectivele reţele vor fi amenajate pe străzile „Viena”, „Berlin” „Madrid” şi „Londra”, deoarece pe strada „Paris” acestea au fost introduse încă din cursul anului trecut. 
Consiliul Local Suceava va aproba, în şedinţă extraordinară, indicatorii tehnico-economici pentru introducerea reţelelor de alimentare cu apă şi reţelelor de canalizare în cartierul „Europa” de pe Dealul Tătăraşi.  Primarul Ion Lungu spune că a primit multe reclamaţii din partea tinerilor care deţin loturi pentru case în acea parte a oraşului, iar tocmai din cauză că proiectul depus în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) este blocat, s-a decis ca investiţia să se facă pe cont propriu. „Mai primesc <felicitări> pe facebook de la cei care au locuinţe în cartierul Europa - şi chiar au dreptate, iar eu nu mă supăr.  Totuşi, ca primar, încerc să-mi fac datoria şi să nu ne lăsăm la voia sorţii cu acest program POIM, care nu se mişcă deloc şi baza căruia nu se ştie când se va putea duce acolo apa şi canalizarea”, a accentuat şeful executivului municipal sucevean. Drept urmare, banii vor fi alocaţi de bugetul local, valoarea investiţiei fiind estimată la 2,66 de milioane de lei, dintre care 2,23 de milioane de lei sunt lucrări efective, respectiv mai puţin proiectarea. Respectivele reţele vor fi amenajate pe străzile „Viena”, „Berlin” „Madrid” şi „Londra”, deoarece pe strada „Paris” acestea au fost introduse încă din cursul anului trecut.  „Ne dăm străduinţa, inclusiv ca efort financiar, să aducem cât mai repede apa şi canalizarea -poate în acest an -, dacă nu cumva ne blocăm în contestaţii la licitaţie”, a subliniat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, punctând că  doar, ulterior, se vor face şi asfaltările.  De precizat este faptul că în baza unei finanţări nerambursabile aferentă Programului Operaţional Sectorial „Mediu” 2017-2014, în zonă au fost aduse doar magistralele de transport al apei, în timp ce reţelele stradale de conducte făceau obiectul unui proiect distinct al Consiliului Judeţean Suceava, promovat în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, dar al cărui contract de finanţare nu a fost încă semnat. Beneficiarul este societatea comercială ACET, operator unic regional de servicii  de apă alimentare cu apă şi de canalizare, în calcul fiind luată varianta demarării execuţiei cu susţinere financiară municipală, urmând ca, ulterior, banii să fie returnaţi de Comisia Europeană. În 2012, pe Dealul Tătăraşi, au primit loturi de câte 300 de metri pătraţi fiecare, 142 de tineri cu vârsta de până la 35 de ani, care nu au avut vreodată sau nu deţineau la acel moment o locuinţă ori un teren proprietate personală „pretabil” la ridicarea unei case.