15 mai 2019


Ştrandul de la Iţcani va fi reamenajat şi modernizat în 2 ani 
·        "Ne-am fi dorit ca lucrările să fie terminate mai repede, însă, acolo, totul va fi reluat de la zero, astfel încât, practic, vom face un ştrand nou",  a precizat primarul Ion Lungu.
·        Expertiza efectuată la solicitarea autorităţilor municipale sucevene a evidenţiat că „o eventuală reabilitare ar fi mai scumpă decât demolarea şi reconstruirea”.       
Primăria municipiului Suceava a demarat procedurile de lansare a licitaţiei pentru intervenţiile de reamenajare a ştrandului Iţcani. Autorităţile municipale au încercat să accelereze demersurile, însă, conform primarului Ion Lungu, pe parcurs s-au ivit diverse piedici. "Am fost condiţionaţi de obţinerea vizelor de la toate instituţiile. La fel, a fost o problemă de acces la proprietăţi, de blocaj, dar am reuşit să clarificăm lucrurile, în aşa fel încât, acum, putem scoate la licitaţiei lucrările", a declarat edilul-şef sucevean. Licitate sunt atât desemnarea proiectantului, cât şi a constructorului, valoarea investiţiei fiind de 11,99 de milioane de lei. Pe amplasamentul de 10.790 de metri pătraţi al vechiului ştrand, „acum dezafectat”, se vor amenaja un bazin principal cu suprafaţa de 1.250 de metri pătraţi; un bazin cu apă sărată, de 250 de metri pătraţi, un bazin pentru copii, de 420 de metri pătraţi; o terasă pentru alimentaţie publică, vestiare şi grupuri sanitare. Construite ar urma să fie un spaţiu de joacă pentru copii; două platforme pentru plajă, cu un total de 1.120 de metri pătraţi; o platformă de plajă deck, de 700 de metri pătraţi; un spaţiu verde pentru relaxare; un pavilion de control acces şi un pavilion administrativ. Termenul de realizare a investiţiei este de 24 de luni, la care se adaugă două luni pentru întocmirea proiectului. "Deocamdată aşteptăm să scoatem lucrările la licitaţie, dar acestea pot fi terminate înainte termen. Ne-am fi dorit să fie terminate mai repede, însă acolo totul va fi reluat de la zero, astfel încât, practic, vom face un ştrand nou. După cum se ştie, o parte importantă de finanţare, de 5 milioane de lei, o avem din creditul contractat de Primărie",  explicat Ion Lungu, primarul Sucevei. Expertiza efectuată la solicitarea autorităţilor municipale sucevene a evidenţiat că „o eventuală reabilitare ar fi mai scumpă decât demolarea şi reconstruirea”. Ştrandul iţcănean a fost construit în anii epocii comuniste, la fel ca şi cel din fosta zona industrială Burdujeni, pe locul acestuia din urmă funcţionând, în prezent, un complex comercial. Pentru o perioadă, Ştrandul municipal de la Iţcani a fost concesionat unei firme sucevene, însă contractul a fost reziliat în cursul anului 2016, după ce societatea în cauză şi-a declarat insolvenţa.