24 mai 2019


În judeţul Suceava,
Doar 38 din totalul de 114 unităţi administrativ-teritoriale au asigurate canalizarea şi epurarea apelor uzate menajere
·        Comisarii de mediu au constatat şi faptul că, în multe dintre acestea, nu se asigură colectarea selectivă a deşeurilor, populaţia nefiind informată asupra modalităţilor de adunare şi valorificare selectivă.  


·        Din cele 63 de administraţii locale verificate în cadrul verificărilor tematice, la 37 s-au aplicat 20 de amenzi în valoare totală de 41.000 de lei, precum 31 de avertismente
În perioada 4 martie-30 iunie 2019, Garda Naţională de Mediu, prin comisariatele judeţene, derulează o campanie de controale a stării de salubritate a  localităţilor şi a căilor de comunicaţie. În cadrul şedinţei lunare a Colegiului prefectural Suceava, comisarul-şef Adriana Iordache, şefa Comisariatului Judeţean Suceava al Gărzii Naţionale de Mediu a făcut cunoscut faptul că, din totalul celor 114 de unităţi administrativ-teritoriale, verificate au fost 63 dintre acestea. Principalele neconformităţi constatate de comisarii de mediu pe durata descinderilor privesc neasigurarea sistemului de colectare separată a  selectivă, a deşeurilor reciclabile; neîndeplinirea ţintei de reducere cu 35% a cantităţii de deşeuri eliminate prin depozitare; neasigurarea colectării separate a biodeşeurilor, cât şi neinformarea populaţiei cu privire la modalităţile de colectare, ridicare şi valorificare a deşeurilor. Totodată, verificările s-au oprit şi asupra modului în care sunt respectate prevederile Legii nr. 241 din 2006 privind serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare. Potrivit informării amintite, în judeţul Suceava numai 38 din totalul de 114 unităţi administrativ-teritoriale au asigurată canalizarea şi epurarea apelor uzate menajere. Astfel, operatorul regional unic ACET Suceava prestează serviciile respective în 11 localităţi, adică în Suceava, Cîmpulung Moldovenesc, Rădăuţi, Fălticeni, Vatra Dornei, Siret, Solca, Liteni, Salcea. Liteni şi Baia. În celelalte 27 de unităţi administrativ-teritoriale, serviciile de alimentare cu apă, de canalizare şi de tratare-epurare a apei menajere se află în administrarea autorităţilor locale. În cauză sunt Arbore, Brechişeşti, Bilca, Bosanci, Broşteni, Burla, Calafindeşti, Capu Cîmpului, Ciprian Porumbescu, Crucea, Dolhasca, Dorna Candrenilor, Drăguşeni, Icobeni, Frasin, Mălini, Mănăstirea Humorului, Ostra, Păltinoasa, Poiana Stampei, Putna, Şaru Dornei, Valea Moldovei, Vereşti şi Voitonel. Adriana Iordache a declarat că în urma acţiunilor de control desfăşurate, atât pe partea de salubritate cât şi pe cea de apa-canal s-au trasat măsuri de remediere a deficienţelor constatate, iar "acolo unde gravitatea situaţiilor a impus", s-au aplicat sancţiuni contravenţionale". Astfel, din cele 63 de administraţii locale verificate, la 37 de unităţi administrativ-teritoriale s-a aplicat 20 de amenzi în valoare totală de 41.000 de lei, precum 31 de avertismente.