12.400 de miei au ajuns de Paşti pe mesele sucevenilor
·
Deficienţele constatate de inspectorii
sanitari veterinari în urma controalelor specifice au fost sancţionate cu 22 de
amenzi însumând 58.150 de lei.
Peste 415 de unităţi din sectorul alimentar, respectiv din
pieţe agroalimentare, abatoare şi centre de sacrificare a mieilor cu activitate
temporară, din unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare
a alimentelor de origine animală şi unităţi de vânzare cu amănuntul au fost verificate,
în scopul prevenirii toxiinfecţiilor alimentare, de către inspectorii Direcţiei
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară Suceava. Potrivit dr. Dănuţ
Corneanu, director executiv al DSVSA, în intervalul 1 aprilie-2 mai 2019, instituţia pe care o conduce a fost implicată
într-o serie amplă de controale oficiale la nivel judeţean, verificări ale condiţiilor de igienă în care
sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi ouăle
destinate consumului uman, precum şi alte alimente de origine animală şi
non-animală. Astfel, deficienţele constatate de inspectorii sanitari veterinari în urma
controalelor efectuate au fost sancţionate prin aplicarea a 22 de amenzi,
acestea însumând 58.150 de lei. Potrivit dr. Dănuţ Corneanu, printre
neconformităţile constatate se numără transportarea de animale fără documente;
deficienţe privind bunăstarea animalelor şi lipsa elementelor de identificare a
acestora, cât şi nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile
de igienă şi de temperatură pe durata transportării produselor alimentare.
Inspectorii sanitari veterinari suceveni au mai descoperit deficienţe privind
marcarea şi etichetarea ouălor; asigurarea trasabilității produselor
alimentare; depozitarea şi comercializarea către consumatorul final a
produselor alimentare în spaţii care nu au fost înregistrate sau autorizate
sanitar veterinar, fără respectarea condiţiilor de temperatură şi igienă. Conform
lui dr. Dănuţ Corneanu, în perioada 1
aprilie-2 mai 2019, în judeţul Suceava au
fost sacrificate, în total, 12.512 de ovine, dintre care 12.168 în
abatoare, respectiv 12.056 de miei şi 112 de ovine adulte. Alţi 344 de miei au fost tăiaţi în cele 4
puncte volante de sacrificare, avizate sanitar veterinar pentru perioada 15-28
aprilie. „În continuare, recomandăm
populaţiei, ca aprovizionarea cu
produse alimentare de origine animală şi nonanimală să se facă numai din
unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa
alimentelor, şi nu din spaţii improvizate, nesupuse controlului ori din
sistemul de vânzare stradal, locuri în care nu sunt asigurate o temperatură şi
o stare de igienă corespunzătoare”, a reliefat dr. Dănuţ Corneanu, director
executiv al Direcţiei Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară Suceava.