14 mai 2019

Inspectorii sanitari veterinari, 90 de controale în trafic, pentru prevenirea pătrunderii pestei porcine africane în Suceava
·        Desfășurate în colaborare cu reprezentanți ai Poliției,  acestea au avut loc la intrările dinspre județul Botoșani, la Dumbrăveni, Zvoriștea și Liteni, precum și la intrarea dinspre județul Bistrița, la Poiana Stampei.
·        La cele 4 exploatații comerciale active de suine controlate de către DSVSA, sub aspectul respectării condițiilor de biosecuritate, nu a fost constatate deficiențe pe această linie.
În primul trimestru al anului 2019, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranță Alimentară Suceava au controlat 38 de unități de alimentație publică, 90 de magazine și hipermarketuri, aceștia despistând deficiențe care țin de condițiile necorespunzătoare de depozitare, precum și de igiena sau etichetarea în neregulă a produselor alimentare comercializate. Potrivit șefului DSVSA, dr. Dănuț Corneanu,  toate aceste deficiențe au fost sancționate contravențional de către controlori, în timpul verificărilor. În perioada amintită, evaluate și verificate au fost inclusiv 11 abatoare, 33 de unități de procesare a laptelui, 4 unități de procesare a cărnii, o unitate de procesare a peștelui, 24 de brutării, 6 mori și 3 fabrici de ape minerale.  “În acest trimestru nu s-a înregistrat niciun caz de toxiinfecție alimentară la om și nici nu au evoluat boli infecto-contagioase”, a declarat dr. Dănuț Corneanu. Inspectorii sanitari veterinari suceveni au avut, de asemenea, 90 de controale mixte în trafic, la intrările dinspre județul Botoșani, în județul Suceava, la Dumbrăveni, Zvoriștea și Liteni, precum și la intrarea dinspre județul Bistrița, la Poiana Stampei. Acestea au fost desfășurate în colaborare cu reprezentaNți ai Inspectoratului de Poliție Județean, și au avut ca obiectiv prevenirea pătrunderii pestei porcine africane pe teritoriul județului Suceava. Ca urmare a constatărilor făcute, controlorii au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare de 3.720 de lei, fiind confiscate și dirijate înspre incinerare două suine neidentificate și fără documente însoțitoare. DSVSA Suceava a verificat 7 exploatații comerciale de bovine, la una fiind descoperite mai multe deficiențe, “motiv pentru care aceasta a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 750 de lei”. Totodată, prin verificări au trecut 85 de explotații non-prefesionale și 3 adăposturi pentru câini, în urma cărora un medic veterinar a fost amendat conform prevederilor Ordonaței de Urgență nr. 2 din 2001. Pe de altă parte, la cele  4 exploatații comerciale active de suine controlate, sub aspectul respectării condițiilor de biosecuritate, însă nu a fost constatate deficiențe pe această linie. În cele din urmă, la unitățile care produc și comercializează hrană pentru pentru animale, fiind recoltate probe care, mai apoi, au fost transmise înspre a fi analizate la diferite laboratoare din România.