26 septembrie 2017

Sucevenii au mămăliga asigurată
·        În judeţ, cu 37.000 de hectare cultivate, porumbul deţine întâietatea, în 2016 obţinându-se o medie de 3.000 kg/ha.
·        „Vom avea o producţie estimată cel puţin de nivelul celei de anul  trecut”, a spune Haralampie Duţu, şeful DJA.     
În ciuda faptului că seceta s-a suprapus cu o perioadă mai sensibilă, cea de dezvoltare a ştiuletelui, în judeţul Suceava există premisele unei producţii bune de porumb, situată cel puţin la nivelul celei din 2016. Cel puţin acesta este părerea, Haralampie Duţu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava, care spune că, deocamdată, campania îi vizează pe micii agricultori, care adună ştiuleţii pentru a-i păstra în coşare, unde aceştia se pot usca în mod natural.         

 „Marii producători încă nu an început recoltatul mecanizat, sub formă de boabe, întrucât umiditate în bob este destul de ridicată. Însă, se pare, producţia se anunţă una bună, cu toate că precipitaţiile şi modul lor de distribuire la nivel de judeţ, au făcut să depăşim necazurile preconizate la nivelul lunii august, când a fost secetă. Aceasta ne permite să afirmăm că vom avea o producţie  estimată cel puţin de nivelul celei de anul  trecut”, a conchis Haralampie Duţu, şeful Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava. Cultura de porumb deţine întâietatea ca întindere în judeţul Suceava, ocupând o suprafaţă de 37.000 de hectare de terenuri arabile, inclusiv cu cel pentru siloz. În 2016, fermierii suceveni au obţinut o medie de 2.956 kg la hectar.