25 septembrie 2017

Primăria Suceava plăteşte anticipat 4 milioane lei pentru biomasa necesară încălzirii sucevenilor  
·        Neîncasarea sumelor reprezentând subvenţia în avans va conduce la riscuri în ceea ce priveşte producerea de energie termică în sezonul rece, avertizează conducerea Thermonet Suceava.
 De la bugetul municipiului Suceava vor fi disponibilizate fonduri pentru asigurarea stocurilor de combustibil, obligatorii pentru producerea de agent termic în centrala în cogenerare a Bionergy, în sezonul rece 2017-2018. În acest sens, Consiliul Local este chemat să aprobe un proiect de hotărâre privind plata în avans a subvenţiei pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuire şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local facturat la consumatorii casnici. În cauză este suma de 4 milioane de lei, aceasta constituind subvenţia datorată de Primărie pentru lunile octombrie, noiembrie şi decembrie 2017. Printr-o adresă înaintată autorităţilor municipale, Thermonet, prestatorul serviciului de alimentare cu apă caldă şi căldură atrage atenţai că, în lipsa banilor cu pricina, încălzirea apartamentelor locuitorilor reşedinţei de judeţ va avea de suferit. „Neîncasarea, de la bugetul local, a sumelor reprezentând subvenţia în avans pentru acoperirea diferenţelor de preţ la energia termică livrată populaţiei pentru trimestrul al patrulea, va conduce la imposibilitatea constituirii de stocuri biomasă la producător şi la existenţa unor riscuri în ceea ce priveşte producerea de energie termică în sezonul rece”, avertizează conducerea Thermonet Suceava. 
Potrivit expunerii de motive la proiectul de hotărâre care va ajunge pe masa deliberativului local, la acesta dată, la sistemul centraliza de termoficare sunt până în 18.000 de unităţi de locuit, cu circa 48.000 de beneficiari. Adrian Bodea, administratorul Bioenergy şi Thermonet, declara că punctele cele mai îndepărtate de aprovizionare cu biomasă sunt cele din Ungaria, înspre vest, din Ucraina, dinspre nord, cât şi din Balta Mare a Brăilei, dinspre sud. În afară de furnizorii din zona judeţului Suceava, care contribuie cu 50% din totalul necesar, Bioenergy s-a orientat şi înspre alţii din Bistriţa, Bacău, Neamţ, Cluj şi Satu Mare. Ordonanţa nr. 36/2006 prevede că sumele de la bugetul de stat, precum şi cele prevăzute în bugetele locale se pot acorda în avans, de către ordonatorii principali de credite, furnizorilor de energie termică pentru populaţie, în vederea constituirii, la producători, a stocurilor, de combustibil pentru sezonul rece.