28 septembrie 2017

Ajunsă la fundul sacului,
Primăria Suceava execută silit populaţia şi firmele rău-platnice
·        „Vom bloca conturile agenţilor economici şi vom face popriri la populaţie, pentru că nu se mai poate”, a declarat primarul Ion Lungu, făcând apel la plata obligaţiilor scadente.  
·        Primăria a angajat încă 16 „executori”, de la firmele falimentare trebuind a fi recuperate 8 milioane de euro, iar de la fundaţii şi asociaţii 1,52 milioane de euro, datorii adunate încă din 1990.   
Primăria municipiului Suceava trece printr-o „situaţie delicată”, fiind obligată să treacă la executarea silită a contribuabililor rău-platnici. Anunţul este făcut de primarul Ion Lungu, care precizează că s-a recurs la acest demers după ce s-a constatat că obligaţiile ajunse la scadenţă, pentru acest an, sunt de 7,51 de milioane de lei, echivalentul a 1,7 milioane de euro.  Din total, circa 2 milioane de lei sunt debite scadente ale populaţiei, iar 5,45 milioane de lei, obligaţii exigibile ale agenţilor economici. „Nu avem altă soluţie, vom bloca conturile agenţilor economici şi vom face popriri la populaţie, pentru că nu se mai poate. Încasăm foarte puţin la Primărie, sumele respective fiind scadente la data de 30 septembrie”, spune şeful municipalităţii.
 Potrivit edilului-şef, în cauză sunt, în principal, impozitele şi taxele pe terenuri şi clădiri, măsura fiind luată şi după ce autorităţile locale au reuşit să capete acces, prin intermediul Curţii de Conturi, la bazele de date ale Casei Judeţene de Pensii şi Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice. „Fac apel la cei care au de plătit aceste sume scadente - ca să nu mai vorbesc de restanţe -, să se prezinte să plătească, deoarece, aşa cum se ştie, am angajat încă 16 persoane al Executări silite. Nu aveam altă soluţie, de aceea vom aplica legea şi vom face popriri pe conturi la persoanele fizice şi executări silite la persoanele juridice. Suntem într-o situaţie jenantă, vin oamenii la mine să le ridic popririle, să le anulez executările silite, care au un regim legal, dar nu pot să fac acest lucru. Ştiu că este greu, dar aceste taxe către municipalitate trebuie plătite, la fel cum plătite sunt şi celelalte”, a explicat ocupantul fotoliului administrativ din Areni. Primarul Lungu a făcut cunoscut că restanţele istorice pe care administraţia locală le ar avea de încasat se ridică la 88,47 de milioane de lei, adică la aproximativ 19 milioane de euro.  Dintre acestea, sumele certe care ar putea intra în vistieria locală se ridică la 49,43 milioane de lei, adică circa 10 milioane de euro. „Am scăzut sumele incerte, care înseamnă insolvenţele, falimentele, la care suntem la masa credală. Este vorba despre 8 milioane de euro, bani de agenţi economic din fost zonă industrială şi care Dumnezeu ştie când o să îi mai încasăm. Încă 1,52 milioane de euro avem de încasat de la fundaţii şi asociaţii care, din 1990, s-au tot perindat prin Suceava, iar acum ”, a evidenţiat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, menţionând că numai majorările de întârziere ajung până la aproape 5 milioane de euro.