29 septembrie 2017

Peste 116 milioane de lei, bani europeni pentru îndepărtarea riscului de inundaţii în Bazinul râului Suceava 
·        În 2017, cu finanţare de la bugetul de stat, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi din surse proprii ale Agenţiei Naţionale Apele Române în curs de desfăşurare sunt 7 investiţii, a căror valoare însumează  peste 18 milioane de lei.
·        Întocmite sunt 11 studii de fezabilitate, acestea urmând a fi promovate în funcţie de identificarea sursei de finanţare şi de alocarea efectivă a fondurilor necesare.         

Judeţul Suceava ar putea beneficia de o consistentă susţinere financiară pentru gestionarea riscului de inundaţii în unele zone critice de pe râul Suceava.  Aceasta după ce Administraţia de Apă Bazinală „Siret” a propus spre finanţare, din fonduri externe, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, proiectul Managementul riscului la inundaţii în Bazinul râului Suceava. Daniel Drăgoi, directorul executiv al Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, spune că  proiectul are o valoare de 116,52 de milioane de lei, acesta incluzând lucrări de supraînălţare a digului malului stâng a râului Suceava pe tronsonul  Vicovu de Sus-Frătăuţii Noi; îndiguire a  malului stâng al râului Suceava în zona localităţii Frătăuţii Noi; regularizarea în regim barat a pâraielor  Horodnic şi Topliţa, în localitatea Horodnic de Sus, la toate acestea adăugându-se şi amenajarea a 11 acumulări nepermanente. Şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor precizează că, în anul 2017, în curs de desfăşurare sunt 7 investiţii, a căror valoare depăşeşte  18 milioane de lei.  Este vorba despre lucrări finanţate din bugetul de stat, cum sunt cele de regularizare a malului pârâului Remezeu, din Vicovu de Jos-cu 350.000 de lei; punerea în siguranţă a barajului prizei Mihoveni-cu 2,55 de milioane de lei şi de amenajare a râului Suceava şi afluenţilor acestuia, în zona Ulma-Brodina-Straja-cu 1,1 milioane de lei. 
Totodată, cu 553.000 de lei, fonduri provenind de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, executate sunt lucrări de amenajare a râului Moldova şi afluenţilor acestuia, pe sectorul Fundu Moldovei-Gura Humorului, o sumă de 1,71 de milioane de lei, din aceeaşi sursă, fiind disponibilă pentru amenajarea râului Bistriţa, pe sectorul Iacobeni-Sabasa, în judeţele Suceava şi Neamţ. Din surse proprii ale Agenţiei Naţionale Apele Române,  suma de 2,76 de milioane de lei este alocată în vederea executării lucrărilor de apărarea a malului drept al râului Siret în zona din amonte de staţiile de măsurare a debitelor şi de staţia hidrometrică Siret. Cu 8,13 milioane de lei, sumă disponiblizată de Agenţia Naţională Apele Române, cât şi cu 1,14 milioane de lei de la bugetul de stat, în 2017, în desfăşurare este amenajarea râului Moldova pentru apărarea frontului de captare a municipiului Suceava, la Berchişeşti. Daniel Drăgoi, directorul executiv la Sistemului de Gospodărie a Apelor Suceava mai informează că Administraţia Bazinală  de Apă Siret are în portofoliu, pentru judeţul Suceava, 11 studii de fezabilitate, acestea urmând a fi promovate în funcţie de identificarea sursei de finanţare şi de alocarea efectivă a fondurilor necesare.