26 septembrie 2017

La o producţie peste cea din anii anteriori, 
Cartofii din noua recoltă sunt vânduţi la preţuri derizorii
·        Sucevenii au obţinut şi peste 20 de tone la hectar, însă, în lipsa posibilităţilor de depozitare, noua producţiei este preluată direct de la poartă, chiar şi la 0,5 lei/kg.    
·        În 2017 au fost cultivate 20.000 de hectare de cartofi, suprafaţă în continuă scădere, deoarece agricultorii orientează înspre culturi cu valorificare sigură şi rapidă.
 Judeţul Suceava se evidenţiază cu o producţie bună de cartofi, susţine Haralampie directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană, potrivi căruia, în unele zone s-au recoltat chiar peste 20 de tone pe hectar. Nu acelaşi lucru se poate spune despre soiurile sensibile la lipsa de precipitaţii, care, pe fondul secetei, au fost atacate de râie. „Unele soiuri au manifestat sensibilitate la secetă, evidenţiată prin acea râie apărută pe coaja cartofului. 
În condiţiile în care nu a fost recoltată întreaga suprafaţă cultivată, există producători care au şi peste 20 de tone la hectar, dar şi unii care au obţinut şi sub 15 tone la hectar. Însă, considerăm noi, este, totuşi, o producţie bună, ţinând cont că, în anii trecuţi, nu s-a trecut de 20 de tone la hectar”, a spus şeful DJA, accentuând că rezultatele cele mai bune, atât din punct cantitativ, cât şi calitativ, sunt consemnate în zonele Dorneşti, Bălcăuţi, Rădăuţi şi Siret. Duţu arată că, din cauza neorganizării producătorilor, pentru cartofii din noua recoltă se obţin preţuri mici, care variază între 0,5 lei/kg şi cel mult 1 leu/kg.  „Este un preţ destul de mic şi aceasta deoarece, din păcate, încă nu există o piaţă pentru cartofi. De aceea, continuăm încă să vedem acele exemple de prezentare a cartofilor în saci, la poarta producătorilor”, reliefează directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Suceava. În 2017, în judeţul Suceava a fost cultivate cu cartofi circa 20.000 de hectare de teren, iar suprafaţa rezervată acestei culturi se diminuează pe an ce trece. Cauză constă în posibilitatea redusă de valorificare, la care se adaugă şi concurenţa cartofilor de import. „Piaţa este din ce în ce mai îngustă, iar fiecare se orientează înspre culturi pentru care există valorificare mai sigură şi rapidă. La cartofi, depozitarea şi păstrarea ridică probleme deosebite, iar în lipsa depozitelor producătorii sunt nevoiţi să vândă imediat după recoltare, şi la preţuri care nu întotdeauna sunt şi cele aşteptate de către aceştia”, a explicat Haralampie Duţu, şeful DJA  Suceava.