15 septembrie 2017

Vasile Oşean, şeful APM Suceava, 
Apel pentru protejarea stratului de ozon 
·        În 2017, pe 16 septembrie, are loc cea de a 30-a aniversare a semnării  Protocolul de la Montreal privind substanţele care epuizează stratul de ozon.
„Grijă pentru tot de-i viu sub soare!” este tema Zilei internaţionale pentru protecţia stratului de ozon din acest an, anunţă Vasile Oşean, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava. Cu această ocazie, şeful APM adresează un apel tuturor factorilor de decizie, politicienilor, specialiştilor, cadrelor didactice, studenţilor, elevilor, jurnaliştilor, cât şi întregii populaţii, să colaboreze pentru aplicarea măsurilor de prevenire şi stopare a degradării stratului de ozon, în scopul asigurării sănătăţii generaţiilor prezente şi viitoare. 
”Subţierea stratului de ozon duce la scăderea eficacităţii sistemului imunitar şi la apariţia infecţiilor cancerului de piele, cataractelor, arsuri gravelor în zonele expuse la soare, dar şi la reducerea culturilor, implicit a cantităţii de hrană, ca urmare a necrozării frunzelor la plante şi a distrugerii vieţii marine”, atrage atenţia Vasile Oşean, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava.  În calendarul „evenimentelor ecologice”, anual,  pe 16  septembrie, este marcată ziua în care, în anul 1987, a fost adoptat Protocolul de la Montreal privind substanţele care epuizează stratul de ozon, în 2017 având loc cea de a 30-a aniversare parafării documentului.  Celebrarea este de natură să generează un sprijin suplimentar pentru noul mandat al protocolului, respectiv cel de eliminare treptată a substanţelor care afectează pătura de ozon, în temeiul Amendamentului de la Kigali, adoptat în 2016.  Eliminarea sau utilizarea controlată a acestora a condus la o limitare a radiaţiilor ultraviolete dăunătoare care ajung pe Pământ. Stratul de ozon este cel care absoarbe 97-99% din radiațiile ultraviolete ale soarelui, care altfel ar afecta grav formele de viaţă de pe Pământ.