13 septembrie 2017

Licitaţia de 90 de milioane de lei pentru salubritatea menajeră a Sucevei, respinsă de 4 ori de către Autoritatea pentru Achiziţii Publice
·        „Sper să avem un contract oficial, în urma acestei licitaţii care se bucură de mare interes, având în vedere valoarea mare şi perioada lungă de timp se întinde”, a precizat primarul Ion Lungu.
·        Pe 17 aprilie 2015, după expirarea contractului cu ex-prestatorul Rosal Grup, salubritate menajeră a fost dată, pe motiv de forţă majoră, asocierii dintre Florconstruct şi Diasil Service, firme care asigură şi în prezent adunarea şi transportul gunoiului.
 Primăria Suceava a obţinut avizul Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP), pentru organizarea unei noi licitaţiei de atribuire prin delegarea a serviciului de salubritate menajeră. Primarul Lungu spune că, la respingerea documentaţiei, instituţia de reglementare a invocat deficienţe privind discriminarea pe motive de dotare cu utilaje noi şi utilaje vechi, modul de calculare matematică a duratei contractului, precum şi de stabilire a nivelului redevenţei. „După o lungă bătălie, care a constat în întoarcerea de 4 ori a documentaţiei, avem avizul ANRMAP. A trebuit să facem fundamentări, să refacem calcule, însă, asta este, nu comentăm. Dar vreau spun că, la şedinţa Asociaţiilor Municipiilor din România, primarii au spus sunt licitaţii blocate de 7 luni de zile la ANRMAP”,  a precizat edilul-şef, precizând că modificările aduse vor fi supuse aprobări Consiliului Local, în şedinţa extraordinară de luni, 18 septembrie. Valoarea contractului pentru 12 ani, respectiv 144 de luni, este de 83,82 de milioane de lei. Investiţia vizează amenajarea a 30 de puncte de colectare a deşeurilor reciclabile, fiecare dotat cu pubele pentru hârtie, mase plastice, sticlă şi metale; a 100 de platforme subterane cu câte 4 euro-containere şi a 100 de platforme cu containere semiîngropate. În cadrul aceluiaşi program, locuinţele individuale vor fi dotate cu câte 2 pubele de câte 120 de litri, pentru fracţia umedă şi fracţia uscată, anual urmând a fi achiziţionate şi montate 1.000 de coşuri stradale de gunoi. Totodată, câştigătorul licitaţiei se obligă la amenajarea a două locuri de joacă pentru copii pe an. 
„Este un nou început. Sperăm ca, de această dată, să ajungem la capăt cu încheierea contractului de salubritate menajeră, pentru că avem nevoie de modernizarea colectării deşeurilor menajere. Sper să avem un contract oficial, în urma acestei licitaţii care se bucură de mare interes, având în vedere valoarea mare şi perioada lungă de timp pe care se întinde”, a conchis Ion Lungu, primarul Sucevei.
Prima licitaţie pentru concesionare a avut loc pe 21 iulie 2015, la momentul respectiv soluţiile date de autorităţile contractante fiind contestate de către fostul operator, Rosal Grup Bucureşti, la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) şi Curtea de Apel Suceava. Dată fiind această situaţie, Primăria a fost nevoită să anuleze licitaţia, fapt confirmat prin decizia CNSC nr. 9353 din 2 iunie 2016.  Anterior, însă, adică pe 17 aprilie 2015, ca urmare a expirării contractului cu ex-prestatorul Rosal Grup, atribuirea pe o perioadă limitată a activităţii de salubritate menajeră s-a făcut, pe motiv de forţă majoră, către asocierea dintre Florconstruct şi Diasil Service, firme care asigură şi în prezent adunarea şi transportul gunoiului. 

Serviciul scos la licitaţie cuprinde, printre altele, colectarea şi transportul deşeurilor municipale, a celor provenite din activităţi comerciale,  industriale, cât şi de la instituţii publice; colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor voluminoase adunate de la populaţie, instituţii publice şi agenţi economici; sortarea deşeurilor municipale, fracţia umedă şi fracţia uscată, în punctul de sortare înfiinţată de operator în municipiul Suceava, precum şi transportul deşeurilor reziduale rezultate din sortare la depozitul ecologic care urmează a fi deschis la Moara.