12 septembrie 2017

An de excepţie de pentru recolta de cerealele din judeţul Suceava 
·        Faţă de o medie de grâu de 3.200 kg la hectar, în 2017 producţia se ridică la aproximativ 4.000 kg la hectar, marii cultivatori adunând şi 8.000 kg la hectar.
·        „Atât pentru cereale de toamnă, cât şi pentru cele de primăvară, condiţiile au fost favorabile pentru exprimarea potenţialului”, a explicat Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană
Anul agricol 2016-2017 poate fi considerat unul de excepţie pentru cultura de cereale din judeţul Suceava. Cel puţin aceasta este părerea directorului executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană, Haralampie Duţu, care precizează că la grâu s-au obţinut producţii şi de peste 8.000 kg la hectar. „Sigur că aceasta nu este valabil pentru întreaga suprafaţă, însă, acolo unde tehnologia s-a folosit la nivel optim, rezultatele au fost pe măsură. Este un lucru destul de îmbucurător pentru condiţiile din judeţul nostru, întrucât, dacă, de-a lungul timpului această producţie a fost cu una izolată, acum s-a obţinut în mai multe puncte”, spune şeful DAJ Suceava, adăugând că performanţa actuală se datorează combinării factorilor genetic, tehnologic şi de mediu.  Duţu arată că, dacă, la grâu, media din anii trecuţi nu a depăşit 3.200 kg la hectar, în 2017 aceasta se ridică la aproximativ 4.000 kg la hectar. „Până şi la grâul de primăvară, cei care au avut această cultură au realizat peste 4.000 kg la hectar, inclusiv Staţiunea de Cercetări Agricole.  În acest an agricol, atât pentru cereale de toamnă, cât şi pentru cele de primăvară, condiţiile au fost favorabile pentru exprimarea potenţialului”, a explicat Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană.  În comuna Moara s-au adunat 7.600 kg de orz la hectar, comparativ cu o producţie medie a judeţului de  3.500 kg la hectar în anii din urmă. Ca exemplu este dat şi un cultivator din Fîntînele, care a realizat 4.500 kg de mazăre la hectar, una deosebit de bună pentru judeţul Suceava. La rapiţă, pe suprafeţele scăpate cu bine din iarnă, la Dorneşti, recolta este de 4.000 kg, pe hectar, comparativ cu o medie a anilor anteriori de 2.500 kg la hectar. Aşteptări mai mult decât optimiste sunt la floarea soarelui, una care nu este specifică Sucevei. În 2017, în judeţ, cu această cultură au fost înfiinţare 3.000 de hectare, recoltatul încă nu a început, dar ”cultivatorii se aşteaptă la rezultate remarcabile”.