An de excepţie de pentru recolta de cerealele
din judeţul Suceava
·
Faţă
de o medie de grâu de 3.200 kg la hectar, în 2017 producţia se ridică la
aproximativ 4.000 kg la hectar, marii cultivatori adunând şi 8.000 kg la
hectar.
·
„Atât
pentru cereale de toamnă, cât şi pentru cele de primăvară, condiţiile au fost
favorabile pentru exprimarea potenţialului”, a explicat Haralampie Duţu, directorul executiv al
Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană
Anul agricol 2016-2017 poate fi considerat unul de excepţie pentru cultura
de cereale din judeţul Suceava. Cel puţin aceasta este părerea directorului
executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană, Haralampie Duţu, care
precizează că la grâu s-au obţinut producţii şi de peste 8.000 kg la hectar. „Sigur
că aceasta nu este valabil pentru întreaga suprafaţă, însă, acolo unde
tehnologia s-a folosit la nivel optim, rezultatele au fost pe măsură. Este un
lucru destul de îmbucurător pentru condiţiile din judeţul nostru, întrucât,
dacă, de-a lungul timpului această producţie a fost cu una izolată, acum s-a
obţinut în mai multe puncte”, spune şeful DAJ Suceava, adăugând că
performanţa actuală se datorează combinării factorilor genetic, tehnologic şi
de mediu. Duţu arată că, dacă, la grâu,
media din anii trecuţi nu a depăşit 3.200 kg la hectar, în 2017 aceasta se
ridică la aproximativ 4.000 kg la hectar. „Până şi la grâul de primăvară,
cei care au avut această cultură au realizat peste 4.000 kg la hectar, inclusiv
Staţiunea de Cercetări Agricole. În
acest an agricol, atât pentru cereale de toamnă, cât şi pentru cele de
primăvară, condiţiile au fost favorabile pentru exprimarea potenţialului”,
a explicat Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură
Judeţeană. În comuna Moara s-au adunat
7.600 kg de orz la hectar, comparativ cu o producţie medie a judeţului de 3.500 kg la hectar în anii din urmă. Ca
exemplu este dat şi un cultivator din Fîntînele, care a realizat 4.500 kg de
mazăre la hectar, una deosebit de bună pentru judeţul Suceava. La rapiţă, pe
suprafeţele scăpate cu bine din iarnă, la Dorneşti, recolta este de 4.000 kg,
pe hectar, comparativ cu o medie a anilor anteriori de 2.500 kg la hectar. Aşteptări
mai mult decât optimiste sunt la floarea soarelui, una care nu este specifică
Sucevei. În 2017, în judeţ, cu această cultură au fost înfiinţare 3.000 de
hectare, recoltatul încă nu a început, dar ”cultivatorii se aşteaptă la
rezultate remarcabile”.