22 septembrie 2017

La 7 ani de la încetarea valabilităţii,
Mii de vechi carnete de muncă ocupă arhivele Inspectoratului de Muncă
·        Cărţile de muncă de pe vremea epocii de aur au ieşit din uz încă din 2011, însă mulţi foarte titulari nu sunt interesaţi să le ridice. 
·        ITM Suceava avea înregistrate de 77.999 de asemenea documente, dintre 13.680 erau păstrate şi completate la sediul angajatorilor.
Mii de carnete de muncă umplu arhivele Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, deşi acestea trebuiau să ajungă în posesia titularilor încă de acum  aproape 7 ani.

Şeful instituţiei sucevene precizează că Decretul nr. 92 din 1976 privind carnetul de muncă  a fost  abrogat pe 31 decembrie 2010, iar de la începutul lui 2011 s-a operat pe Registrul Electronic de Evidenţă a Salariaţilor(REVISAL), care constituie o bază completă de date referitoare la raporturile de muncă. În consecinţă, şi în prezent, carnetele de muncă sunt „încheiate” şi înmânate titularilor doritori, transferul făcându-se în baza unui proces verbal de predare-primire. „În arhiva Inspectoratului sunt rămase neridicate aproximativ 18.000 de carnete de muncă. Rugăm pe titulari să se prezinte, în acest sens, la sediul instituţiei noastre, precum la punctul de lucru din Cîmpulung Moldovenesc. Carnetul de muncă se eliberează titularului  în baza actului de identitate sau în baza unei împuterniciri notariale în cazul în care acesta nu se poate prezenta personal”, a spus inspectorul şef Romeo Butnariu. Carnetul de muncă continuă să aibă, totuşi, o importanţă deosebită, întrucât este documentul doveditor al vechimii în muncă, profesiunii şi specialităţii acumulate, precum şi al stagiului de cotizare la sistemul de asigurări sociale, până pe 1 aprilie 2001. Din informaţiile noastre, pe 31 decembrie 2010, Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava avea înregistrate de 77.999 de asemenea documente, din total 13.680 de carnete de muncă fiind păstrate şi completate la sediul angajatorilor.