26 septembrie 2017

Păduri-parc, în preajma centrului Sucevei şi pe versantul Zamca
·        „Investiţiile pe care municipiul Suceava intenţionează să le facă se referă la amenajarea acestora drept locaţii de petrecere a timpului liber, pentru locuitorii oraşului”, se reliefează într-un proiect de hotărâre înaintat deleberativului.
·        Suceava are 322 de hectare de spaţii verzi, adică 27,73 de metri pătraţi pe cap de locuitor, faţă de cerinţele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care obligă la asigurarea a 50 de metri pătraţi de spaţii verzi pe cap de locuitor.

Constituirea de amenajări de tip păduri-parc pe parcele de teren proprietate publică a statului din Parcul „Şipote” şi Pădurea „Zamca” este obiectul unui proiect de hotărâre  supus aprobării Consiliului Local. Pe parcele amintite vor fi amenajate alei realizate din materiale ecologice, piste pentru biciclete, sistem de iluminat public, puncte de informare, toalete ecologice, construcţii provizorii din lemn şi vor fi montate bănci. Totodată, prevăzute sunt şi împăduriri, cu prioritate pe locul arborilor extraşi. „Investiţiile pe care municipiul Suceava intenţionează să le facă se referă la amenajarea acestora drept locaţii de petrecere a timpului liber, pentru locuitorii oraşului, realizându-se, în acelaşi timp, o creştere calitativă  a spaţiilor din apropierea Cetăţii de Scaun şi a Mănăstirii Zamca, ceea ce va conduce la atragerea mai multor turişti în municipiu şi în judeţ”, se reliefează în fundamentarea proiectului de hotărâre, în care se accentuează că parcelele în cauză ”nu vor avea destinaţie de clădiri rezindenţiale/spaţii de locuit”. Respectivele păduri-parc vor fi constituite după obţinerea documentelor de proprietate în baza propunerii legislative privind trecerea din administrarea Romsilva a unor suprafeţe forestiere cu funcţii speciale de protecţie în administrarea Consiliului Local Suceava, proiectul de lege fiind înregistrat al Biroului Permanent la Camerei Deputaţilor cu nr.353 din 13 septembrie 2017. Municipiul Suceava are inventariate 322 de hectare de spaţii verzi, adică 27,73 de metri pătraţi pe cap de locuitor, faţă de cerinţele europene de 26 de metri pătraţi pe cap de locuitor. După preluarea în administrare a suprafeţelor forestiere de la Romsilva, Suceava va încadra inclusiv în cerinţele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care obligă la asigurarea a 50 de metri pătraţi de spaţii verzi pe cap de locuitor. Investiţiile de amenajare din viitoarele păduri-parc ar putea să fie susţinute din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4-„Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”, Prioritatea de investiţii 4.2 –„Realizarea de acţiuni destinate îmbunătăţirii mediului urban”.