23 septembrie 2017

2.500 de copii au ajuns, într-o lună, la „Urgenţe

·        Peste 30% din pacienţii UPU Suceava sunt copii, în 2016 primind îngrijiri medicale de urgenţă circa 170.000 de minori din judeţ.
În municipiul Suceava, ar urma să se construiască un Spitalul de pediatrie, subiectul fiind pus în discuţie în cadrul unei întâlniri cu medicii specialişti din judeţ, organizată la Palatul Administrativ, de Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava. Noua unitate spitalicească ar putea fi ridicată în curtea Spitalului vechi, va avea 250-300 de paturi, iar ca surse de finanţare sunt vizate bugetul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, bugetul Consiliului Judeţean, bugetul de stat, precum şi fondurile europene nerambursabile. „Vream să desprindem un spital de un alt spital. Vrem să facem un spital de copii, care să aibă în alcătuire toate specializările pe care le are un spital de adulţi. Ne gândim la un spital adevărat, mai ales că Suceava nu are un spital municipal, care să vină în concurenţă, în contradicţie sau să adauge anumite specialităţi la cel judeţean. Intenţionăm să construim un spital care să pornească de la un compartiment de primire urgenţe şi să ajungă până la secţia cea mai uşoară”, a subliniat Vasile Rîmbu, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, menţionând va fi amenajate vor fi inclusiv un laborator de analize medicale, un laborator de radiologie şi imagistică, ambulatoriu şi internări de zi, secţie de terapie intensivă, precum şi două săli pentru intervenţii chirurgicale. 
Rîmbu a declarat că peste 30% din pacienţii Unităţii de Primire a Urgenţelor sunt copii, în 2016 primind îngrijiri medicale de urgenţă circa 170.000 de minori din judeţ. Potrivit economistului Vasile Rîmbu, recent s-a ajuns la 2.500 de prezentări într-o lună, la un calcul simplu rezultând că media zilnică a fost de pe 80 de urgenţe pe zi.  Gheorghe Flutur Consiliului Judeţean, a declarat că aceste cifre sunt de natură să provoace îngrijorare, dar şi să vină în sprijinul iniţiativei de construire a unui spital de pediatrie. „Statistica arată că 2.500 de copii ajung la spitalul din Suceava,  dacă doar 49% dintre aceştia necesită internare, înseamnă peste 1.000 de pacienţi  pe lună, presiunea pe Spitalul Judeţean fiind una mare. Nevoia unui spital pentru copii  este demonstrată tocmai de aceste cifre”, a evidenţiat  Gheorghe Flutur, şeful executivului Judeţean, subliniind că în zona Spitalului Vechi este disponibilă o suprafaţă de 3 hectare de teren.      Medicul primar pediatru Maricela Cobuz, deputat PSD, membru al Comisie de sănătate din Camera Deputaţilor a asigurat că, din poziţia pe care o are, va susţine proiectul care va fi promovat de la nivel de judeţ. „Este un proiect pe care îl salut, care nu are culoare politică, pentru că sănătatea este pentru toată lumea. Nu contează cine pune prima piatră, susţin această iniţiativă şi voi ajuta atunci când va fi nevoie”, a  punctat parlamentarul sucevean social-democrat Maricela Cobuz.