23 martie 2016

Primăriile sucevene nu oferă o imagine reală şi fidelă a activităţii financiar-contabile
·        Curtea de Conturi nu a acordat nici măcar un certificat de conformitate, iar aceasta din cauză că la unităţile administrativ-teritoriale din judeţ situaţiile financiare nu sunt elaborate în concordanţă cu legislaţia în vigoare.  
În anul 2015, Camera de Conturi Suceava a avut la unităţile administrative din judeţul Suceava 47 de acţiuni de audit financiar, 7 acţiuni de audit de conformitate şi o acţiune de audit al performanţei. Totodată, conform tematicii programului de activitate, pe durata anului trecut lucrătorii specializaţi ai instituţiei sucevene au desfăşurat 16 acţiuni de verificare a modului de ducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin decizii, ca urmare a controalelor  anterioare efectuate la unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Suceava. Pe de altă parte,  încă 36 acţiuni de verificare a conformării la cele trasate de inspectori s-au operat chiar pe durata auditării propriu zise.

În urma acestor acţiuni au fost întocmite 47 rapoarte de audit financiar, 7 rapoarte de control, 1 raport de audit al performanţei, 47 procese verbale de constatare şi 84 note de constatare.  Conform Raportului privind finanţele publice pe anul 2014, anul trecut, ca urmare a desfăşurării acţiunilor de audit financiar, în judeţul Suceava nu s-a acordat niciun certificat de conformitate, cauza constând în aceea că situaţiile financiare auditate nu au fost elaborate şi prezentate în concordanţă cu legile şi reglementările în vigoare, neoferind o imagine reală şi fidelă sub toate aspectele semnificative. În conformitate cu prevederile Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice Curţii de Conturi, odată cu valorificarea rapoartelor de audit şi de control, care au anexate procese verbale de constatare, Inspectorii Camerei de Conturi Suceava au fost emis 43 decizii, prin care au fost dispuse 702 măsuri, dintre care 631 în cadrul acţiunilor de audit financiar, iar 71 în cadrul auditului de conformitate.