30 martie 2016

„Blocul groazei” revine în actualitate
·        Cu 34.000 de lei de la bugetul de stat, Primăria va  realiza un proiect de expertizare, în 2005 persoanele care locuiau în imobil împotrivindu-se ipotecării locuinţelor care urmau să intre în lucrări.
·        Având structura de rezistenţă afectată de infiltraţiile de apă, imobilul prezintă serioase degradări în zona grupurilor sanitare, zidurile respective stând să cadă.

Primăria municipiului Suceava va realiza un proiect pentru lucrări de reabilitare şi consolidare la Blocul 48 A, cunoscut şi sun denumirea de „Blocul groazei”. În acest sens de la bugetul de stat, municipiul Suceava a primit 34.000 de lei, banii urmând a fi folosiţi pentru expertizarea la risc seismic al respectivului imobil. Conform primarului Ion Lungu, ulterior, cu fonduri de la bugetul de stat, dar şi cu alocări din vistieria locală, se va trece la consolidarea imobilului în cauză. Municipalitatea suceveană a mai avut o tentativă de acest gen, încercarea eşuând din cauză că proprietarii garsonierelor nu şi-au dat acordul. „Primăria municipiului Suceava a primit o sumă mică – dar măcar a primit -, una de 34.000 de lei în vederea realizării proiectului de expertiză tehnică pe clasa întâi de risc seismic pentru Blocul 48 A. Noi acolo am mai avut un proiect promovat prin Ministerul Transporturilor, însă acesta nu s-a putut finaliza din cauză că nu am avut acordul proprietarilor, deoarece Primăria are numai 16 garsoniere în acest bloc, restul fiind proprietate privată”, a precizat Ion Lungu, adăugând că Guvernul va modifica legea, astfel încât pentru intervenţii să nu mai fie necesar acordul tuturor locatarilor. Reamintim că fonduri pentru reabilitarea Blocului 48 A de pe strada Mărăşeşti au fost prevăzute prin HG nr. 254 din 31 martie 2005, însă actul normativ nu a putut fi aplicat din cauză că persoanele care locuiau în imobil s-au împotrivit ipotecării locuinţelor. Potrivit legii, ipotecarea garsonierelor este o măsură de siguranţă pentru restituirea contravalorii lucrărilor de consolidare susţinute de la bugetul de stat. Deşi un alt act normativ prevedea că familiile care nu au un venit peste venitul minim pe economie nu trebuiau să achite vreun ban, locatarii blocului au refuzat orice colaborare cu Primăria. Municipalitatea este proprietar doar 16 garsoniere dintr-un total de peste 50, iar la acea vreme alocase deja sumă de 2 miliarde lei vechi pentru refacerea şarpantei cădirii. Blocul 48 A este cunoscut şi sub denumirea de „Blocul groazei”, având structura de rezistenţă afectată de infiltraţiile de apă. Imobilul prezintă serioase degradări în zona grupurilor sanitare, zidurile respective stând să cadă. Din cauza afectării armăturilor, planşeele se pot prăbuşi chiar sub propria greutate, nemailuând în calcul şi ceea ce se poate întâmpla în cazul unor mişcări seismice.