09 martie 2016

Grupul statuar ecvestru de pe Dealul Cetăţii intră în reabilitare   

·        În măsura în care lucrarea va fi finalizată, va fi pusă în valoare atât statuia cât şi Cetatea”, a explicat primarul Ion Lungu. 
·        Lucrările costă peste 260.000 de euro, de-a lungul timpului  monumentul deteriorându-se şi aflându-se într-o evidentă stare de degradare.

Primăria municipiului Suceava a recepţionat studiul reactualizat pentru modernizarea statuii ecvestre a domnitorului Ştefan cel Mare de pe platoul Cetăţii de Scaun. Primarul Ion Lungu a anunţat ieri că indicatorii tehnico-economici ai investiţiei vor fi supuşi aprobării deliberativului municipal, după care va lucrările vor fi scoase la licitaţie. „Ne propunem să facem placajul soclului, cu plăci de travertin, să procedăm la refacerea basoreliefului din bronz de pe faţada de est, montarea sistemului de iluminat arhitectural şi ambiental, atât jos, cât şi sus, realizarea unor bănci din beton armat, realizarea unor jardiniere din beton şi realizarea unor rampe pentru persoane cu dizabilităţi”, a precizat Ion Lungu. Valoarea de deviz a lucrărilor 263.432 de euro, durata de realizare este estimată la 1 an, indicatorii tehnico-economici vor fi aprobaţi în şedinţa Consiliului Local, după care va fi ţinută licitaţie pentru desemnarea constructorului. 
De-a lungul timpului, sub acţiunea factorilor naturali, intervenţiei antropice, dar şi ca urmare a lipsei lucrărilor de  întreţinere, monumentul s-a deteriorat, aflându-se într-o evidentă stare de degradare. Astfel, s-au înregistrat exfolieri ale placajelor, lăsarea platformei soclului şi destabilizarea basoreliefului, existând risc de prăbuşire a acestor componente. „În măsura în care lucrarea va fi finalizată, va fi pusă în valoare atât statuia cât şi Cetatea”, a explicat primarul Ion Lungu.  Primăria Suceava a intrat în posesia studiului de fezabilitate privind reabilitarea statuii ecvestre a domnitorului Moldovei, Ştefan cel Mare, din preajma Cetăţii de Scaun, în luna iulie 2009. Ulterior, proiectul de hotărâre privind indicatorii  tehnico-economici a fost aprobat de consilierii locali. La acea dată, valoarea totală a investiţiei de reabilitare era de 735.000 de lei, respectiv circa 175.000 de euro, lucrările urmând a dura 12 luni. Grupul statuar din Dealul Cetăţii de Scaun  a fost dezvelit la 16 septembrie 1977, înscriindu-se într-un program de dezvoltare a artei monumentale din judeţul Suceava întocmit în 1974 şi având ca scop omagierea descălecătorilor şi întemeietorilor de ţară. Pentru statuia ecvestră  a lui Ştefan cel Mare, la concursul din februarie 1975 au fost prezentate 17 propuneri, aleasă fiind cea a sculptorului Iftimie Bîrleanu.