07 martie 2016

Noi planuri generale de urbanism, avizate la mai mult de 5 ani de la expirarea celor vechi 

·        Municipiul Suceava funcţionează de 6 ani fără Plan Urbanistic General, documentaţia având termenul de valabilitate până 2009.
·        (PUG) este instrumentul de lucru în baza căruia administraţia locală eliberează certificatele de urbanism şi  autorizaţiile de construire.
Pe parcursul anului trecut, în judeţul Suceava, în urma studierii documentaţiilor prezentate de unităţile administrativ-teritoriale au fost avizate 6 planuri generale de urbanism, informează a Direcţia „Arhitectului şef” din cadrul Consiliului Judeţean, în cauză fiind PUG ale comunelor Muşeniţa, Moara, Grăniceşti, Fîntînele, Fundu Moldovei şi Horodniceni. Acestea se adaugă altor 11 PUG avizate în anul 2014, adică celor din Siret, Ostra, Ipoteşti, Volovăţ, Şcheia, Satu Mare, Zamostea, Vale Moldovei, Arbore, Sadova, şi Dorna Arini. Documentaţiile cu pricina sunt finalizate şi implementate cu mare întârziere, cu mai mulţi ani în urmă Consiliul Judeţean Suceava făcând demersuri la Ministerul Dezvoltării în vederea disponibilizării fondurilor necesare întocmirii noilor proiecte urbanistice ale localităţilor judeţului. Aceasta deoarece documentaţiile cu pricina au durata de valabilitate de 10 ani, şi din moment ce au intrat în vigoare jurul anului 2000, majoritatea şi-a încetat demult valabilitatea.

Un exemplu relevant este cel al municipiului Suceava, care de 6 ani funcţionează fără Plan Urbanistic General, documentaţia specifică ieşind din termenul de valabilitate  încă din 2009. La aceasta se adaugă şi lipsa îndelungată a cadastrului tehnico-edilitar, a cărui finalizare a fost amânată în mod repetat, pe motiv că reşedinţa de judeţ este sub asaltul investiţiilor. Primarul Ion Lungu reliefa că acestea din urmă trebuie obligatoriu prinse în documentaţia amintită, caz în care se procedează doar la o înregistrare parţială şi progresivă a acestora. Edilul-şef sucevean anunţa că Planul Urbanistic General va fi recepţionat la finele lui 2015, o dezbatere publică pe marginea acestuia fiind ţinută în tomna trecută.  Ion Lungu crede că prin elaborarea şi punerea în aplicare a PUG şi regulamentului de aplicare a acestuia haosul din urbanismul sucevean va fi eliminat. Planul Urbanistic General (PUG) este instrumentul de lucru în baza căruia administraţia locală eliberează certificatele de urbanism şi  autorizaţiile de construire.