16 martie 2016

Cinci milioane de euro, bani guvernamentali, pentru  modernizarea a 3 puncte termice din Suceava
·        În pregătire este un proiect de anvergură care va fi înaintat pentru accesarea de finanţare europeană în cadrul POIM, suma atrasă urmând a se ridica la 50 de milioane de euro.
·        Începând din 2004, în sistemul de  termoficare sucevean au fost investite, inclusiv prin Proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu”, nu mai puţin de 25 de milioane de euro.
Teri proiecte sucevene ar putea obţine finanţare în cadrul Programului guvernamental „Termoficare 2006-2020”, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Suma vizată este de circa 5 milioane de euro, bani care ar fi folosiţi pentru lucrări de reabilitare a reţelelor secundare, reţelelor de distribuţie, respectiv modernizare a punctelor termice aferente. Este vorba despre punctul termic „Parc”, punctul termic „Obcini 4” şi punctul termic „Zamca 4”, lista cu indicatorii tehico-economici urmând a fi supusă aprobării deliberativului „Este o listă cu indicatori tehnico-economici de aproximativ 5 milioane de euro, pentru continuarea lucrărilor pe termoficare, în 3 loturi”, a anunţat Ion Lungu, adăugând că lucrările aferente puntelor termice amintite, instalaţiilor şi reţelelor aferente, se vor întinde pe durata a 5 luni.  Ion Lungu mai precizează că un proiect de anvergură  este în pregătire şi va fi înaintat pentru accesarea de finanţare europeană nerambursabilă în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM), suma atrasă urmând a se ridica la 50 de milioane de euro. „Însă, până atunci, dacă se dau bani de la Guvern, vom mai reabilita câteva puncte termice. Sper ca domnii consilieri să aprobe acest proiect de hotărâre, deoarece noi deja am depus documentaţia la Bucureşti, iar acum suntem restanţi cu această hotărâre a consilierilor locali” a precizat Ion Lungu, primarul Sucevei.        
Cu alt prilej, Ion Lungu susţinea că, în cadrul Programului guvernamental „Termoficare”, municipiul Suceava este campion la atragerea de finanţări de la bugetul de stat, însă în ultimii ani, ritmul şi consistenţa disponibilizării fondurilor au scăzut. Astfel, reabilitate au fost 18 puncte termice din cele 49 existente, adică aproximativ 40% din total; conducte secundare în lungime de 62 km, din totalul de 152 km(36,7 %), în timp ce reţelele principale au fost înlocuite în proporţie de 28,6% din total. Începând din 2004 şi până în prezent, în sistemul de  termoficare sucevean au fost investite, inclusiv prin Proiectul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”, nu mai puţin de 25 de milioane de euro.