02 martie 2016

Reabilitare energetică profundă a sediului Primăriei municipiului Suceava
·        Proiectul va fi depus în cadrul POR 2014-2020, eligibile fiind, printre altele, lucrări de anveloparea, consolidare, înlocuirea ferestrelor, modernizare a sursei de energie, instalaţiilor de apă caldă, sistemelor de ventilare şi climatizare.

·        În august 2013, primarul Ion Lungu anunţa că sediul executivului nu putea fi reabilitat termic cu fonduri europene, din cauză că „50% din imobil este al Consiliului Judeţean”.
Imobilul în care funcţionează Primăria municipiului Suceava va face obiectul unui proiect de reabilitare energetică care va fi depus în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu.        „Vrem să facem o reabilitare energetică profundă - aşa este titulatura în lege”- pe Axa 3 a Programului Operaţional Regional 2014-2020”, arată şeful municipalităţii. Aceasta va cuprinde anveloparea clădirii, reabilitarea faţadei,  izolarea planşeului superior, schimbarea ferestrelor şi înlocuirea instalaţiilor de electrice iluminat. Edilul-şef susţine că, dacă până acum s-a concentrat pe abordarea problemelor de infrastructură, reşedinţa de judeţ trebuie să aibă şi o clădire reprezentativă, în aşa fel încât oaspeţii Sucevei să fie primiţi cum se cuvine. „Avem  musafiri, oaspeţi, înfrăţiri şi, atunci, o carte de vizită este şi clădire Primăriei”, explică Lungu. Prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, pentru investiţii menite să crească eficienţa energetică România are alocat un buget total de 1,18 miliarde de euro. Proiectele sunt finanţate prin Axa prioritară 3, Prioritatea de investiţii 3.1. „Eficiență energetică în clădiri rezidențiale şi publice, inclusiv iluminat public”. În ceea ce priveşte clădirile publice, eligibile sunt anveloparea şi consolidarea; modernizare sursei de energie; instalaţiilor de transport apă caldă menajeră; sistemelor de ventilare și climatizare, precum şi achiziţionarea de sisteme de management energetic. În august 2013, primarul Ion Lungu anunţa că sediul Primăriei municipiului Suceava nu va mai putea fi reabilitat termic cu fonduri europene. Cauza o consta în nereglementarea situaţiei patrimoniale dintre Consiliul Judeţean şi Primărie, o parte a imobilului care adăposteşte compartimentele şi serviciile executivului municipal fiind proprietate a instituţiei judeţene. „Proiectul de reabilitare termică a Primăriei a căzut, pentru că nu suntem proprietarii, în totalitate, a acestei clădiri. Se ştie că 50% din imobil este al Consiliului Judeţean, însă avem o strategie, aceea de a finaliza Centrul Cultural Bucovina, după care va avea loc o reglementare patrimonială între cele două părţi”, sublinia, la cea vreme, primarul Ion Lungu.