02 martie 2016

Ajutoarele în produse alimentare ale sucevenilor şi botoşănenilor, contestate în urma licitaţiei de la Ministerul Fondurilor Europene

·        „Sper ca sucevenii să poată beneficia de aceste produse cel mai târziu până de Sărbătorile de Paşti”, a declarat Ion Lungu, primarul Sucevei.
Licitaţia pentru desemnarea furnizorilor pentru judeţele Suceava şi Botoşani a ajutoarelor în produse alimentare în cadrul Programului European de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate (POAD) a fost contestată, a anunţat ieri Ion Lungu, primarul municipiului Suceava. Şeful executivului din reşedinţa de judeţ spune că  despre acesta a fost informat de Ministerul Fondurilor Europene, în cauză fiind Lotul nr. 11, aferente celor două judeţe din nordul Moldovei. Lungu îşi exprimă speranţa că defavorizaţii Sucevei vor  avea parte de pachetele cu alimente în prejma Paştelui, cu toate că acestea trebuiau distribuite încă dinaintea Sărbătorilor de iarnă. „Avem o veste neplăcută pentru cei care aşteaptă ajutoare de la Uniunea Europeană. Am fost informaţi, în cursul zilei de ieri, de la Ministerul Fondurilor Europene, că Lotul nr. 11 de produse din care fac parte judeţele Suceava şi Botoşani a fost contestat la licitaţie. Asta este situaţia, Primăria nu are niciun cuvânt de spus, de aceea aşteptăm să se clarifice cât mai repede situaţia la Ministerul Fondurilor Europene şi sper ca sucevenii să poată beneficia de aceste produse cel mai târziu până de Sărbătorile de Paşti”, a declarat Ion Lungu, primarul Sucevei. 
Zilele trecute prefectul de Suceava, Constantin Harasim, făcea public că Unitatea de Implementare POAD 2015-2016 a comunicat către Instituţia Prefectului - sub rezerva depunerii contestaţiilor - numele furnizorilor de pachete alimentare pentru judeţul Suceava, aceştia fiind societăţile comerciale Libro Events şi Atifco Fine Foods. “Conform precizărilor primite, furnizorul va aduce la cunoştinţa instituţiilor prefectului data livrării alimentelor cu cel puţin 5 zile înainte începerea efectivă a acesteia”, arăta prefectul Constantin Harasim.

În municipiul Suceava vor avea parte de sprijinul european în produse alimentare 7.627 de persoane, numărul acestora fiind stabilit în baza datelor comunicate de instituţiile judeţene specializate, date centralizate la nivelul Prefecturii, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială din judeţ. Un pachet conţine 3 kg de făină albă de grâu; 3 kg de mălai; 0,8 kg de paste făinoase; 2 kg de zahăr; 2 kg de orez; 1 kg de fasole boabe; o conservă de carne de vită şi 2 conserve de pastă de tomate. În judeţul Suceava, la categoriile prevăzute prin lege vor ajunge un estimativ de aproximativ 315.706 de cutii cu alimente, respectiv câte două pentru fiecare beneficiar. Este vorba despre un total de 5.083 tone de alimente, o cutie cu ajutoare cântărind 16,1 kg.