06 martie 2016

Şase primării cer în instanţă obligarea Consiliului Judeţean la preluarea părţii lor din creditul „Suceava- Utilităţi şi mediu” 
·        Executivul judeţean este parte în aproape 100 de procese aflate pe rolul instanţelor. 
Anul trecut, Serviciul juridic şi contencios administrativ al Consiliului Judeţean Suceava a susţinut, în instanţele de judecată, interesele juridice şi patrimoniale ale instituţiei în 97 de cauze aflate pe rol, 54 de dosare fiind înregistrate în cursul lui 2015, iar 33-procese din anii precedenţi. Potrivit Raportului de activitate al instituţiei, dat zilele acestea publicităţii, consilierii juridici din cadrul acestui serviciu au participat, în 2015, la 209 de termene de judecată. Cele mai multe dintre cauzele aflate pe rolul organelor judecătoreşti au avut ca obiect obligaţia de a face (17), drepturi băneşti (16), litigii privind anularea unor acte administrative (10), unele pretenţii (9), litigii privind funcţionarii publici (5) şi alte 35 de diverse litigii.
Printre cauzele mai deosebite, pe rolul Tribunalului Suceava, Secţia de contencios administrativ şi fiscal se află cererile de chemare în judecată formulate de oraşul Broşteni, respectiv comunele  Ipoteşti, Bosanci, Botoşana, Cacica şi Arbore, prin care se solicită obligarea judeţului Suceava să preia creditul acordat fiecărei dintre aceste unităţi administrativ-teritoriale prin contractul încheiat cu Deustche Bank Londra şi, dar şi ieşirea din asociere, respectiv excluderea primăriilor cu pricina din Programul „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde de europene”. Valoarea totală a creditului contractat cu garanţii guvernamentale în cadrul proiectului amintit este de 235,5 milioane euro, în prima etapă fiind deblocate 86,3 milioane euro. Aceasta prevedea introducerea gazelor naturale în peste 50% din localităţile judeţului Suceava, reabilitarea reţelelor de distribuţie a energiei termice şi amenajarea unor reţele termice moderne în aşezările urbane.

 Pe de altă parte, oraşul Vicovu de Sus, comunele Bosanci Cacica şi Pîrteştii de Jos au formulat cereri de chemare în garanţie a judeţului Suceava, în cadrul contestării actelor de executare ale Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Iaşi, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava, cereri respinse de instanţele de judecată. Conform raportului de activitate al Consiliului Judeţean, în 2015 specialiştii executivului au acordat asistenţă juridică la iniţierea a 14 proiecte de hotărâri de Guvern, dintre care 2 pentru alocarea de fonduri băneşti în interesul judeţului; 4 au vizat trecerea unor drumuri forestiere din domeniul public al statului în domeniul public al unor comune, celelalte referindu-se la atestarea de bunuri ale domeniului public, transmiterea de bunuri etc. Juriştii au avizat, din punct de vedere al legalităţii, 1055 de dispoziţii ale preşedintelui CJ, 225 de hotărâri ale Consiliului Judeţean, dar şi contractele încheiate pentru achiziţiile publice de servicii, furnizare şi de lucrări prin licitaţii publice.