28 noiembrie 2014

Secțiile de drumuri naționale, pregătite pentru intervenții de deszăpezire
Stadiul pregătirii secțiilor județene sucevene de drumuri naționale, aflate în subordinea Direcție Regionale de Dumuri și Poduri Iași a făcut obiectul analizei ședinței de ieri a Colegiului prefectural. Conform celor prezentate în plen, rețeaua de drumuri naționale aflată în administrarea Secției de Drumuri Naționale Suceava este de 296,9 km., dintre care 127,7 km sunt în cadrate în nivelul I de viabilitate, iar 169,1 km, în cel de al II-lea. Activitatea de întreținere curentă pe timp de iarnă se va realiza atât în regie proprie, cu materialele și utilajele din dotare, precum și prin prestarea de servicii de întreținere curentă pe timp de iarnă. În acest sens, au fost încheiate contracte cu asocierea de firme Florconstruct și Autotehnorom. L această dată, Secția de Drumuri Naționale Suceava are în stocuri 1.989 de tone de sare, adică 27% din totalul planificat, cât și 1.095 de tone de nisip, respectiv 20% din necesarul estimat. La intervenții în zonele Fălticeni, Ilișești, Suceava și Siret vor ieși 56 de utilaje de deszăpezire și  combatere a ghețușului, proprii sau închiriate. Potrivit oficialilor SDNS a fost finalizată montarea semnalizării verticale specifice sezonului de iarnă, în curs fiind montarea panourilor parazăpezi.
La nivelul Secției de Drumuri Naționale Cîmpulung Moldovenesc, activitatea de intervenție pe timp de iarnă este asigurată  prin intermediul a 5 baze de deszăpezire și a două puncte de sprijin. Contractul de deszăpezire este semnat cu Florconstruct Suceava și Calcarul Pojorîta. SDN Cîmpulung Moldovenesc își constituie stocuri de 8.438  tone de sare, 7.268 de tone de nisip și 455 de tone de clorură de calciu. În teren, în zonele Cîmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Broșteni, Vatra Moldoviței și Cîrlibaba, vor ieși două autofreze proprii; 3 UNIMOG cu lame, plug, turbofreze și răspânditoare de material antiderapant; două autoîncarcătoare proprii și 5 autoutilitare. Firmele contractante asigură  6 utilaje  cu lamă și răspânditoare; 15 autoutilaje de același tip, precum și 7 încărcătoare. La cerere se vor vor fi mobilizate un autoremorcher și un autogreder, o automacara, 4 tractoare de mare capacitate și 4  buldoexcavatoare. Pe de altă parte, stocurile de carburanți și lubrefianți sunt asigurate pentru minim 14 zile de acțiune.



În Consiliul Local Suceava, discriminare la aprobarea balcoanelor de la parterul blocurilor  
·        Aleșii resping nemotivat unele cereri de concesionare a parcelelor pentru extinderea spațiului de locuit cu un balcon, crede consilierul independent Adrian Arămescu.
·        "Există suspiciuni că voturile se dau după anumite influențe, și nu este corect ",  a evidențiat Eugen Girigan(PSD).  
Votarea proiectelor de hotărâre pentru aprobarea extinderii balcoanelor sau a construirii unora noi la parterul blocurilor din municipiul Suceava a iscat dezbateri aprinse în ședința Consiliului Local. Alesul independent, Adrian Arămescu s-a arătat iritat în momentul în care - după ce și-au dat girul asupra unor cereri venite de la suceveni - colegii din deliberativ s-au împotrivit altora. Fostul ales PPDD și-a exprimat nemulțumirea că respectivele proiecte sunt respinse fără a se prezenta și motivele care stau la baza neaprobării. "Noi trebuie să servim cetățenii, însă ce să le spunem? Că nu vrem? De ce este avizul favorabil într-un caz și este negativ, în altul?", a întrebat Adrian Arămescu, subliniind că nimeni nu le explică oamenilor care a fost motivul respingerii cererilor și că trebuie stabilite criterii clare în acest sens.  

Consilierul local PSD Eugen Girigan consideră că legislativul a făcut discriminări la concesionarea fără licitație publică a parcelelor de teren pentru extinderea spațiului de locuit cu un balcon. Mai mult, acesta susține că există suspiciuni că, în comisiile deliberativului, avizele se acordă preferențial. "Ar trebui să fixăm niște principii, după care să aprobăm aceste concesiuni, astfel încât să nu mai face discriminări între cetățenii municipiului Suceava. este necesar să existe un regulament în baza căruia să avizăm aceste hotărâri, întrucât există suspiciuni că voturile se dau după anumite influențe, și nu este corect ",  a evidențiat Eugen Girigan. Consilierul local PNL, Daniel Prorociuc, a pus în vedere că Planul Urbanistic al  municipiului Suceava a expirat de mai mulți ani, documentația respectivă nefiind reactualizată nici până la această dată.  "Trebuie să facem PUG, să avem și  noi PUZ, PUD, ca să știm cum se vor face aceste balcoane, cum se vor extinde", a arătat alesul liberal, Daniel Prorociuc. Doinița Cocriș(PSD) a  reliefat că la aprobarea unor concesiuni de terenuri pentru balcoane s-a creat un precedent încă din legislaturile anterioare. "În același timp, trebuie să ne gândim că nu suntem pe moșia noastră, ci în slujba cetățenilor și, într-adevăr, trebuie să venim în ajutorul lor", a punctat Doinița Cocriș, ținând să adauge că spețele sunt multiple și că fiecare dintre ele ar putea fi analizate mai atent.          
Aleșii liberali erau cât pe ce să lase angajații Primăriei fără salarii   
·        "PNL lasă Primăria fără salarii", a spus primarul Ion Lungu consilierilor din grupul liberal care voiau să ia din banii destinați pentru cheltuielilor de personal și să îi ducă înspre investiții care nu mai pot fi finalizate până la sfârșitul anului.
·        Lungu a arătat că anvelopa salarială de la începutul anului nefiind acoperitoare, la secțiunea de funcționare a bugetului local prioritară este asigurarea cheltuielilor cu persoanalul.  
O dispută aprigă s-a iscat în Consiliul Local după ce sume existente în Fondul de rezervă la dispoziția municipalității urmau să fie orientate, la cerea alesului PNL, Daniel Prorociuc, înspre alte destinații decât cea prevăzută.  
Astfel. în scopul întocmirii studiului de fezabilitate pentru stabilirea amplasamentului unor parcări de reședință sa fost propusă  o sumă de 20.000 de lei, pentru studiul de oportunitate în vederea acoperirii Patinoarului artificial s-a avansat o repartiție de 10.000 de lei, iar în cazul studiului de oportunitate a înființării Zonei industriale-Parc industrial, s-a cerut o prevedere bugetară de 35.000 de lei. 
Alesul local liberal a precizat că fonduri au rămas disponibile după ce amplasarea statuii domnitorului Petru Mușat, în Parcul Palatului Administrativ, a fost amânată pentru la anul. "Aș dori să fac câteva amendamente. Văd că au rămas niște bani în plus la Fondul de rezervă la dispoziția autorității publice, și am putea pune din nou niște proiecte în discuție. Dacă statuia nu mai poate fi mutată, deoarece nu sunt condiții meteo  favorabile, studiile se pot face în birou", a spus Daniel Prorociuc.
Primarul Ion Lungu a ținut să precizeze că fonduri pentru Parcul industrial din Lunca Sucevei nu pot fi alocate decât după de se încheie litigiul cu societatea comercială Termica, care va lămuri regimul de proprietate al terenului din Lunca Sucevei.  Pe de altă parte, modificări în lisata de investiții a bugetului local nu mai pot fi operate după 31 octombrie a fiecărui an, întrucât  nu este posibil ca respectivele investiții să fie duse la capăt până la încheierea exercițiului bugetar.
·        Consilierii liberali, prin vocea lui Lucian Harșovschi, l-au acuzat pe edilul-șef că face politică.   
Însă, mai important este faptul că 800.000 de lei, din totalul de 825.000 de lei rămas la Fondul de rezervă, sunt necesare pentru achitarea salariilor lucrătorilor Primăriei. Șeful executivului a arătat că fondurile pentru cheltuielile cu personalul din învățământ sunt aprobate de Ministerul de Finanțe care inițial nu și-a dat girul pentru întregul necesar. Suplimentul va fi disponibilizat până la finele anului, însă executivul și-a rezervat o doză de prudență.  Lungu a arătat că anvelopa salarială de la începutul anului nefiind acoperitoare, la secțiunea de funcționare a bugetului local prioritară este asigurarea cheltuielilor cu persoanalul.               


"Facem aceste studii de fezabilitate sub rezerva că îi lăsăm fără salarii pe salariații din Primăria municipiului Suceava. PNL lasă Primăria fără salarii.  Dacă dumneavoastră luați banii de aici, există riscul ca salariații din Primăriei să nu-și ia salariile", le-a pus primarul Ion Lungu, consilieriilor din grupul politic al Partidului Național Liberal, care, prin vocea lui Lucian Harșovschi l-au acuzat pe edilul-șef că face politică.   Daniel Prorociuc și-a retras amendamentele, cu garanția că, la aprobarea bugetului pe 2015,  studiile respective nu vor mai fi ignorate.     
Pentru 2015,
Autoritățile locale păstrează la același nivel impozitele și taxele locale datorate de suceveni
·        Creanțele fiscale aflate în sold la 31 decembrie 2014, a căror valoare este mai mică de 40 de lei, se anulează.
·        De bonus de 10% au a parte contribuabilii persoane fizice și persoane juridice care își achită, până al 31 martie, obligațiile datorate pentru întregul an fiscal 2015. 
Consiliul Local al municipiului Suceava, întrunit în ședința ordinară lunară, a aprobat o hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pe anul 2015.       
"Având în vedere faptul că, majoritatea contribuabililor, atât persoane juridice,  cât și persoane fizice, manifestă dificultăți economico-financiare, consider că este oportun să menținem, în anul fiscal 2015, același nivel al impozitelor și taxelor locale", a punctat Ion Lungu, în expunerea de motive la proiectul de hotărâre. Executivul a propus, iar deliberativul a aprobat, facilități de natură fiscală, respectiv acordarea unei reduceri de 10% pentru efectuarea cu anticipație a plății  impozitului și taxei pe clădiri,  impozitului și taxei pe teren, impozitului pe mijloacele de transport cu tracțiune mecanică și a impozitelor pentru autovehiculele de transport marfă cu masa totală autorizată egală  sau mai mare de mare de 12 tone. De bonus au a parte contribuabilii persoane fizice și persoane juridice care își achită, până al 31 martie, obligațiile datorate pentru întregul an fiscal 2015.  "Taxele și impozitele locale pentru anul 2015 sunt la același nivel din 2006, în afara cazurilor în care, sigur, prin hotărâre de guvern, s-a dispus altfel", a mai subliniat șeful executivului municipal, Ion Lungu.
Noua hotărâre a Consiliului Local intră în vigoare de la 1 ianuarie 2015, iar creanțele fiscale aflate în sold la 31 decembrie 2014, a căror valoare  este mai mică de 40 de lei, se anulează. Plafonul se aplică totalului creanțelor fiscale datorate și nechitate de către debitori.    
De menţionat este faptul că în categoria obligaţiilor locale care se fac integral venituri proprii ale bugetului municipiului intră impozitul şi taxa pe clădiri; impozitul şi taxa pe teren; impozitul pe mijloacele de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor; taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate; impozitul pe spectacole; taxa hotelieră; taxele speciale; alte taxe locale, amenzile şi penalităţile aferente impozitelor şi taxelor locale, precum şi taxele judiciare și extrajudiciare de timbru.

Impozitele și taxele locale datorate de contribuabilii cu sediul, sediul sau punctul de lucru în municipiul Suceava constituie o sursă importantă de venituri menită să acopere cheltuielile publice a căror finanțare se asigură pe plan local.  

26 noiembrie 2014

Intrarea liberă pe patinoar, cadou de Ziua Națională
·        Pentru restul sezonului, rămân valabile tarifele practicate în anul anterior.

Patinorul artificial de pe strada "Universității" din municipiul Suceava va fi deschis amatorilor de pe 30 noiembrie, a informat ieri, într-o conferință de presă, primarul Ion Lungu. Ediul-șef sucevean  a precizat că în prezent se lucurează la amenajarea suprafeței de patinat, aceasta urmând a fi la "capacitate maximă de Sfântul Andrei". ", Pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei este prima zi în care Patinoarul va fi în funcțiune, iar pe 1 Decembrie intrare va fi liberă pentru toți cei care vor merge să patineze, ca un cadou  de Ziua Națională", precizat șeful administrației locale din reședința de județ, Ion Lungu menționând că, pentru restul sezonului, tarifele practicate sunt cele de la nivelul anului trecut.  De precizat este că, la finele lui 2012, la Patinorul artificial, intrarea pentru adulţi s-a scumpit de la 7 lei, la 9 lei, iar pentru elevi şi studenţi, de la 4 lei la 5 lei. Ascuţirea patinelor s-a majorat la 3 lei de pereche, în loc de 2 lei, cât era anterior. La acea dată  legislaţia a obligat Primăria Suceava să majorează tarifele percepute la Patinoarul artificial şi Cimitirul „Pacea”. Respectivele tarife au fost actualizate cu taxa pe valoarea adăugată(TVA), Curtea de Conturi impunând această modificare de la 1 ianuarie 2013, pe motiv că în reşedinţa de judeţ funcţionează amenajări similare private.
Comuna Dărmănești intră în Zona Metropolitană
·        Structura ajunge la 14 membri,  demersul survenind implementării proiectului de înființare a punctului intermodal de trasport. 
Consiliul de Administrație al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "Zona Metropolitană"  Suceava se întrunește astăzi pentru a aproba aderarea la această structură a comunei Dărmănești. Întâlnirea survine solicitării Județean Suceava și Consiliului Local Dărmănești, pe fondul urgentării demersurilor de demarare a proiectului de înființare a punctului intermodal de transport de pe teritoriul comunei amintite. "Iată un prim proiect care poate fi accesat doar dacă localitatea respectivă este în Zona Metropolitană", a declarat ieri, într-o conferință de presă, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu. Reamintim că executivul județean va aproba o hotărâre prin care va reactualiza Proiectul privind înființare a Punctului intermodal de la Dărmănești. Ioan Cătălin Nechifor, președintele Consiliului Județean, făcea cunoscut că decizia este luată pe fondul unei adrese în acest sens a ministerului de resort. Nechifor preciza că a purtat discuții cu Dan Chidoveț, primarul comunei Dărmănești, pe teritoriul căreia este pusă la dispoziție o suprafață de teren cu destinația respectivă, astfel încât în exercițiul bugetar european 2014-2020  să se treacă la finanțarea efectivă a proiectului. Din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitana” Suceava au făcut parte, iniţial, municipiul Suceava, oraşul Salcea şi comunele Adîncata, Ipoteşti, Mitocu Dragomirnei, Moara, Pătrăuţi şi Bosanci, în aprilie 2013, intrând Vereşti, Siminicea şi Stroieşti, iar în ultimul val, cel din iunie, anul trecut, aderând şi Dumbrăveni, Hînţeşti şi Udeşti. Urmând a avea - după întâlnirea de astăzi -, 14 membri, Zona Metropolitană se întinde pe o rază de aproximativ 20 km în jurul municipiului reşedinţă de judeţ, are circa 200.000 de locuitori, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava precizând că, astfel, sunt întrunite criteriile de suprafaţă şi populaţie pentru accesarea fondurilor comunitare în  noul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene. Organele de conducere ale Asociaţiei sunt Consiliul de Administraţie, Consiliul Director şi Cenzorul. Consiliul de Administraţie are ca membri pe consilierii locali ai localităţilor componente, iar din Consiliul Director fac parte primarii. Preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitana” Suceava este primarul de Suceava, Ion Lungu, în calitatea sa de şef al celei mai mari unităţi teritorial-administrative din componenţă.  
Gara Ițcani  a intrat în lucrări de reabilitare
·        Pentru 2014 sunt prevăzute fonduri în valoarea de 1,2 milioane de lei, în prezent intervenindu-se la peron.

Lucrările de reabilitare a Stației CFR Ițcani au început, anunță primarul municipiului Ion Lungu, salutând demersurile Regionalei Iași a Companiei Naționale a Căilor Ferate Române.  "Se lucrează la reabilitarea-modernizarea gării de la Ițcani, care este un monument istoric. Noi am făcut nenumărate adrese, exprimându-ne intenția de a participa chiar și financiar la salvarea  acestuia", a arătat edilul-șef, într-o conferință de presă.  Lungu spune că, din discuțiile purtate la Regional CFR Iași,  rezultă că în 2014, pentru lucrările de la stația CFR Ițcani sunt prevăzute fonduri în valoarea de 1,2 milioane de lei, în prezent intervenindu-se la peron. "Fiind o investiție în continuare,  acesta este fundamentată și pentru anul viitor. Noi sperăm ca, până în anul 2016, această gară să fie reabilitată. Fiind vorba despre un monument istoric, multe documente nu se găsesc, de ceea ne-a pus la dispoziția celor de la Regionala CFR Iași să ajutăm cu celeritate, să ne interesăm la Arhive, vizavi de planșe, amănunte, detalii, în așa fel încât această investiție foarte importantă să se poată derula condiții bune", subliniat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.  Gara Suceava Nord  a fost construită în anul 1871 în satul Iţcani, astăzi suburbie a Sucevei, şi este inclusă în Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava, elaborată în anul 2004. Aceasta este înscrisă în nomenclatura CFR cu numele de Staţia CFR Suceava-Nord şi deserveşte traficul de călători şi mărfuri spre Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, precum şi pe cel internaţional înspre Ucraina şi Rusia. În septembrie 2007, în Gara Iţcani s-a turnat o secvenţă din filmul „Călătoria lui Gruber”, în regia lui Radu Gabrea
Agajatorii suceveni anunță concedierea colectivă a 370 de salariați
·        Concedierile notificate la AJOFM până în prezent vizează circa de muncitori din construcții.
Sezonul concedierilor colective vine, în județul Suceava, cu punerea "pe liber" a aproape 400 de lucrători, face cunoscut Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Suceava.  
Potrivit directorului executiv Mirela Adomnicăi, disponibilizările de personal anunțate pentru perioada noiembrie-decembrie 2014 vor  afecta 370 persoane. "Reducerea activităţilor economice din domeniile cu specific sezonier marchează, în fiecare an, începutul perioadei de manifestare a şomajului ciclic", declară șefa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.  
Pe domenii de activitate, concedierile notificate la AJOFM până în prezent vizează pe 298 de muncitori din construcții,  57  de lucrători din sectorul colectării și tratării deșeurilor și 15 persoane care au lucrat la tăbăcirea și finisarea pieilor. 
"În marea lor majoritate sunt disponibilizari în domeniul construcțiilor, urmare a sistării lucrărilor pe motiv de vreme nefavorabilă",  precizează directorul executiv al ăAJOFM, menționând că lucratorii disponibilizati sunt îreangajatț în primaăaraă, odată cu relansarea contractelor.

Mirela Adomnicăi susține că, în comparație cu anul trecut, numărul de persoane  concediate este apropiat ca valoare și că rata şomajului va fi una normală pentru sezonul rece. De menționat este faptul că, în aceeași perioadă anului 2012, din sectoarele de activitate cu specific sezonier au fost "lăsate la vatră" peste 550 de persoane.  
"România și-a asumat în mod oficial preluarea monedei euro"
·        a  arătat, în Suceava, viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Bogdan Olteanu, precizând că noua țintă de aderare la Zona euro este 2019.
Ieri, la Universitatea  "Ștefan cel Mare" Suceava s-a desfășurat o nouă etapă a proiectului „BNR-Zilele porţilor deschise pentru studenţii economişti”. Manifestarea organizată de Banca Națională a României face parte  dintr-un proiect educațional organizat de banca centrală, pe o perioadă de 5 ani, în învățământul liceal și universitar din România.
Mircea Mureșan, director de comunicare al BNR,  a declarat că este vorba despre ultima întâlnire organizată de banca centrală în acest an, în 2014 împlinindu-se 5 ani de când se derulează acest proiect național. "Suntem mândri că, începând din 2009, în această activitatea au fost implicați  peste 3.800 de studenți, din peste 25 de universități din țară", a subliniat Mircea Mureșan. Valentin Popa, rectorul Univesității "Ștefan cel Mare" a reliefat că, decând a preluat mandatul, viceguvernatorul Bogdan Olteanu se află pentru a treia oară în instituția academică suceveană, dar la cea de a doua conferință susținută în fața studenților economiști. "Am început să apreciez mult mai mult activitatea Băncii Naționale a României, tocmai prin faptul că am avut acces la aceste informații, un merit important avându-l și dumneavoastră", a precizat prof. dr. ing. Valentin Popa, mulțumindu-i viceguvernatorului Bogdan Olteanu.
Înaltul responsabil al Băncii Naționale a României a vorbit pe tema pregătirii trecerii la moneda euro, a opțiunilor și calendarului aderării țării noastre la Zona euro.   "Noi nu avem opțiunea de a adera sau nu, de a prelua sau nu moneda euro. România și-a asumat în mod oficial preluarea monedei euro,  atunci când va fi pregătită, prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană", a precizat viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Bogdan Olteanu, arătând că noua țintă de aderare la Zona euro este 2019.          

Luni, la Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”,  s-a desfăşurat o nouă etapă în cadrul proiectului educaţional „Să vorbim despre bani și bănci”, Bogdan Olteanu întâlnindu-se cu elevii din clasele a XI-a şi a XII-a. Astăzi, studenţii cu Universității „Ştefan cel Mare” vor participa, la sediul Agenţiei BNR Suceava, la o serie de seminarii interactive susținute de  reprezentanți ai băncii centrale.
Măsuri de îndepărtare a dezastrului de pe strada "Gheorghe Doja"
·        Locuitorii din zonă au reclamat că nu mai pot circula pe strada plină de gropi și noroi, ba mai mult chiar că și-au stricat autoturismele din cauza craterelor din carosabil.

După ce locuitorii din zonă au făcut sesizări la Primăria Suceava, autoritățile locale i-au măsuri de limitare a dezastrului de pe strada "Gheorghe Doja", pe care se fac lucrări de reabilitare și extindere a rețelelor de apă și a celor de canalizare, cu fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Sectorial-Mediu. Șeful municipalității, Ion Lungu, le-a cerut reprezentanților firmei constructoare să nu țină toată artera închisă și să adopte soluții care să permită accesul pe tronsoane, cât și pe benzi de circulație. Aceasta în condițiile în care, în prezent accesul mijloacelor de transport în comun, precum și ale riveranilor  nu este asigurat.  "Este o foarte mare problemă pe strada , unde se fac subtraversările și racordurile, în vederea branșării oamenilor la apă și canalizare. Am fost la fața locului, însă ceea ce au cerut  constructorii, să o închidem pe porțiunea <Jean Bart> până la intersecția cu Calea Unirii, nu pot fi de acord.  Vom încerca să găsim soluții alternative, în așa fel încât să lucrăm pe tronsoane, pe benzi de circulație, de așa natură, în cât accesul pe această stradă să fie asigurat. Nu putem sta cu această stradă închisă la nesfârșit", a declarat edilul-șef sucevean. Oficialii firmei constructoare nu sunt în consens cu primarul Sucevei,  invocând faptul că "în acest fel, lucrările ar dura mai bine de o lună", și nu doar două săptămână, așa cum  s-a programat inițial. Primarul Ion Lungu a menționat că odată scurgerea următoarelor două săptămâni și venirea frigului și a ninsorilor, comandamentele pe tema lucrărilor la infrastructura subterană de utilități vor fi suspendate. Aceasta și în condițiile în care pe majoritatea străzilor intervențiile sunt la finalizare, iar pe altele noi nu se va mai da ordin de lucru. Reamintim că unii dintre locuitorii zonei cu pricina au reclamat că nu mai pot circula pe strada plină de gropi și noroi, ba mai mult chiar că și-au stricat autoturismele din cauza craterelor din carosabil.         

24 noiembrie 2014

Scade interesul investitorilor străini față de județul Suceava
·        În septembrie, aportul direct extern de capital social subscris a fost de 600 de lei, respectiv echivalentul a 182,3  de dolari sau 140,7 de euro.
Judeţul Suceava ocupă un loc mediocru în clasamentul privind societăţile cu capital străin înființate în perioada trecută din acest an. Astfel, în luna septembrie 2014, în judeţ au fost înmatriculate 4 societăţi comerciale cu participare străină la capitalul social subscris. Conform informaţiilor oferite recent publicităţii de Direcţia Judeţeană de Satistică, care au ca sursă Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, valoarea aportului total în monedă naţională a fost, în luna amintită, de 600 de lei, respectiv echivalentul a 182,3  de dolari sau 140,7 de euro. În funcţie de numărul societăţilor înmatriculate în septembrie 2014, judeţul Suceava ocupă locul 21 în ţară, în ordine descrescătoare. Suceava se află, de asemenea, pe poziţia a 32-a după mărimea capitalului social exprimat în valută. Potrivit Buletinului statistic lunar al Direcţiei Judeţene de Statistică, în intervalul 1 ianurie-30 septembrie 2014, în judeţul Suceava s-au înregistrat 47 de firme cu capital social subscris străin, acesta din urmă însumând 88.500 de lei, adică 27202,3 de dolari sau  20034,8 de euro.    Pe de altă parte, de remarcat este faptul că, ritmul investițiilor externe s-a diminuat față de primele 6 luni ale anului, când în județ au luat ființă 31 de firme cu aport străin capital, în valoare de 84.500 de lei(26.062,6 de dolari sau  19.180 de euro). În luna iunie, spre exemplu, în judeţ fuseseră înmatriculate 6 societăţi comerciale cu participare străină la capitalul social subscris, valoarea aportului total în monedă naţională fiind de 75.900 de lei(23.424 de dolari sau 17.265,8 de euro).  La acea dată, judeţul Suceava se afla pe locul 17 în ţară, în ordine descrescătoare a numărului de noi societăți și pe poziţia a 7-a. în funcție de 
Avalanșă de cereri de modificare a pensiilor
·        "Cererile nesoluţionate, vizează dosare pentru care s-au solicitat diverse înscrisuri, necesare soluţionării", se reliefează în informarea Casei Județene de Pensii.
Una dintre preocupările importante ale lucrătorilor specializați ai Casei Județene de Pensii Suceava o reprezintă soluţionarea în termen a cererilor de stabilire şi modificare a pensiilor. Conducerea instituției informează că  doar în primele  9 luni ale anului 2014, în acest sens s-a depus o activitate laborioasă, peste 8.500 de cereri reclamând rezolvare. Chiar și în aceste condiții, așteptările solicitanților nu au fost satisfăcute în totalitatea, cea mai mare parte din vină revenind acestora din urmă. În consecință, în perioada 1 ianuarie-1 octombrie 2014, soluţionate au fost 8.493 cereri, din totalul de 8.568 primite, gradul de realizare fiind de 99,12%. "Cererile nesoluţionate, vizează dosare pentru care s-au solicitat diverse înscrisuri, necesare soluţionării", se reliefează în informarea Casei Județene de Pensii. Un alt capitol al activității instituției județene îl constituie, soluţionarea cererilor de acordare a indemnizaţiilor prevăzute de legi speciale, în primele 9 luni ale anului în curs fiind rezolvate 131 cereri, din tot atâtea depuse, cu un grad de satisfacere de 100%.


Nu în cele din urmă, "bătaie de cap" dau și analizarea și soluţionarea în termen a scrisorilor, sesizărilor și petiţiilor, solicitanţilor, toate referitor la neclarități legate de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale. Conform informării Casei Județene de Pensii, după primele trei trimestre ale lui 2014 obiectivul a fost finalizat în proporţie de 100%, fiind  soluţionate  2.423 petiţii, din totalul de  2.423  adresate instituţiei.
BNR deschide din nou porţile pentru studenţii economişti ai USV
În perioada 25-26 noiembrie, Banca Națională a României organizează în parteneriat cu Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, o nouă etapă a proiectului „BNR-Zilele porţilor deschise pentru studenţii economişti”. Activităţile din cadrul proiectului se vor desfăşura la sediul Universităţii „Ştefan cel Mare” şi al Agenției BNR Suceava. Astfel, marţi, începând cu ora 10.00, Aula Corpului E al Universităţii „Ştefan cel Mare” găzduiește conferinţa publică susținută de Bogdan Olteanu, viceguvernator al Băncii Naționale a României. De asemenea, miercuri, studenţii cu Universității „Ştefan cel Mare” vor participa, la sediul Agenţiei BNR Suceava, la seminarii interactive susținute de lectori ai băncii centrale, pe teme precum: repere din istoria BNR, statistici ale băncii centrale, modelarea macroeconomică şi stabilitatea financiară în băncile centrale etc.
·        „Să vorbim despre bani și bănci”
Ieri, la Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”,  s-a desfăşurat o nouă etapă a proiectului educaţional „Să vorbim despre bani și bănci”, derulat de Banca Naţională a României în mediul şcolar preuniversitar. Proiectul are drept grup-ţintă pe elevii ciclului liceal, cu precădere pe cei din clasa a XI-a şi a XII-a, obiectivul constând în sprijinirea educaţiei financiare, prin însuşirea, de către elevi, a unor noţiuni economice de bază şi formarea unui vocabular economic în rândul acestora. În cadrul programului au avut loc prezentări ale reprezentanţilor BNR şi cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar. Întâlnirea a fost urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri, prin care s-a urmărit identificarea cât mai precisă a nevoilor de informare a celor implicaţi. Proiectul este derulat în baza Protocolului de colaborare dintre Banca Naţionalǎ a României și Ministerul Educaţiei Naționale. La nivelul judeţului Suceava, activităţile sunt realizate în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava.  
Un milion de euro, datorii record ale sucevenilor la apă rece
·        "Este un semnal de alarmă destul de corect tras de către ACET", a evidențiat șeful municipalității sucevene, Ion Lungu.         
Datoriile locuitorilor municipiului Suceava către societațea de  servicii de alimentare cu apă, canalizare și tratare-epurare ACET Suceava cresc pe lună care trece, semnalează directorul comercial al operatorul, Bogdan Cristache.         
Astfel, relevă responsabilul ACET, dacă la nivelul lunii ianuarie 2014, debitele asociațiilor de proprietari se ridicau la 3,9 milioane de lei, în momentul de față  obligațiile restante sunt de 4,6 milioane de lei, constându-se o creștere cu 700.000 de lei.
"În lunile mai și iunie, noi am avut o campanie de debranșări de la serviciile noastre, în urma acesteia reușind să încheiem eșalonări la plată  cu 17 asociații. Marea majoritate a acestor asociații a reușit să-și să se încadreze, mai greu sau mai puțin greu, în termenele de plată",  a reliefat Cristache. 
Directorul comercial al ACET a menționat, cu titlul pozitiv, că Asociația nr. 33 și Asociația nr. 41, cele care s-au remarcat în reducerea restanțelor. Însă, alte două grupări ale proprietarilor, respectiv Asociația nr. 5 și  Asociația nr. 34, "nu reușesc sub nici formă să-și scadă debitul restant", a explicat directorul comercial al firmei de utilități comunale ACET Suceava.           
Șeful administrației sucevene, primarul Ion Lungu, crede că ceea ce se întâmplă este un semnal de alarmă, făcând apel la șefii de asociații să nu facă plăți preferențiale către societatea de termoficare în insolvență Termica.       

"Este un semnal de alarmă destul de corect tras de către ACET. Există forte multe situații în care aceste  debite au crescut de o perioadă la alta. Eu nu am văzut niciodată, de când sunt primar, datorii de peste 1 milion de euro către ACET. Cred că este o sumă record", a evidențiat șeful municipalității sucevene, Ion Lungu. Serviciul de alimentare cu apă, de canalizare şi epurare a apelor uzate este concesionat de către municipiul Suceava, în calitate de concendent, societăţii comerciale ACET Suceava, în calitate de concesionar, în baza Hotărârii Consiliului Local nr. 33 din 25 februarie 2010, în acest sens fiind încheiat contractul cu nr. 5.013/17/13.04.2010. ACET îşi finanţează activitatea curentă în totalitate prin tarifele percepute şi achitate de către consumatori, respectiv de către utilizării serviciilor prestate de către operatorul regional de servicii de alimentare, de canalizare şi de tratare-epurare. 
Executările silite întregesc bugetul statului cu peste 88 de milioane de lei
·        Inspectorii Administrației Județene a Finanțelor Publice Suceava au pus 183 sechestre pe bunuri mobile și imobile, valoarea acestora fiind de 38,5 de milioane de lei.
·        "Prin aceste măsuri, contribuabilii cu datorii restante, notificați pentru a fi executați silit, sunt împiedicați să sustragă bunuri care urmează să fie valorificate", reliefează raportul de activitate al AJFP.

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Suceava intensifică acțiunile de obligare la plată a contribuabililor rău-platnici, scopul urmărit fiind reducerea fraudei în faza de colectare forțată, prin prevenirea diminuării sau înstrăinarii patrimoniului acestora. Astfel, în perioada 1 ianuarie-1 octombrie 2014, în vederea recuperării creanțelor fiscale, lucrătorii AJFP au comunicat  4.9401 de somații pentru debite în valoare de  207,2 milioane de lei, efectiv încasându-se suma de  73,4 de milioane de lei. Pe de altă parte, s-au înființat 23.210 de popriri pe disponibilitățile din conturile bancare, vizate fiind debite în sumă de 111,3 de milioane de  lei, iar recuperările însumând 44,1 de milioane de lei.  În intervalul la care facem referire, inspectorii fiscali au procedat la înființarea a 2.913 de popriri la terți, pentru creanțe în valoare de 74,9 de milioane de lei, din total recuperându-se 819.611 de lei. Lucrătorii specializați ai AJFP au pus 111 sechestre pe bunuri mobile și altele 72 pe bunuri imobile, în valoare de 38,5 de milioane de lei. Valorificate a fost bunurile din 34 de cazuri în care s-a impus  sechestrul, stinse fiind creanțe fiscale de 8,1 milioane de lei. În primele 3 trimestre ale anului, Administrația Judeațenă a Finanțelor Publice a organizat 19 licitații pentru bunuri mobile și imobile sechestrate, valorificându-se bunuri mobile și imobile în sumă de 162.392 de lei. Conform sursei citate, după 9 luni trecute din anul 2014, prin aplicarea măsurilor de executare silită la bugetul statului s-au încasat 88,7 milioane de lei. "Prin aceste măsuri, contribuabilii cu datorii restante, notificați pentru a fi executați silit, sunt împiedicați să sustragă bunuri care urmează să fie valorificate", reliefează raportul de activitate al Administrației Județene a Finanțelor Publice Suceava.  
Sprijin financiar pentru 40 de ferme agricole de semi-subzistenţă
·        Prin Măsura 1.4.1 se acordă, pentru un interval de 5 ani, sprijin public nerambursabil de 1.500 de euro pe an și fermă. 
Direcţia Județeană pentru Agricultură Suceava, cu 8 specialişti desemnaţi, a verificat în teren corespondența cu cele declarate  de către fermieri în dosarele aferente cererilor de plată pentru cel de al patrulea an de derulare a Măsurii 1.4.1 - ,,Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă”, se precizează într-o informarea a primei instituții agricole a județului. Conform informării DAJ, în scopul organizării şi desfăşurării corespunzătoare a activităţii de verificare, între Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Suceava și Direcţia Județeană Agricultură Suceava a fost parafat un acord de delegare pentru implementare Măsurii 1.4.1. Potrivit sursei citate, în timpul descinderilor la fermierii beneficiari nu s-au constat neconformități, toate dosarele fiind declarate eligibile. "S-au realizat şi  finalizat un număr de 40  verificări în teren în urma cărora au fost declarate eligibile 40 dosare", se arată în informarea Direcției Județene pentru Agricultură Suceava. Ferma de semi-subzistență este cea care produce, în principal, pentru consumul propriu, dar care comercializează şi o parte din producția realizată. Dimensiunea economică a fermelor de semi-subzistenta poate varia între 2 și 8 unități de dezvoltare economică(UDE). Beneficiarii sunt persoane fizice şi persoane fizice autorizate în vârsta de până la 62 de ani, care prezintă un plan de afaceri pentru restructurarea exploatației agricole. Pentru cererile aprobate înainte de 31 decembrie 2013, ajutorul se acordă pentru o perioadă de maxim 5 ani. Acesta are scopul de a asigura veniturile necesare în perioada de restructurare şi transformare a fermelor de semi-subzistenţă în exploataţii orientate către piaţă. Prin Măsura 1.4.1 se acordă sprijin public nerambursabil de 1.500 de euro pe an și fermă. 

De menționat este faptul că acordul de delegare pentru implementarea Măsurii 141 - ,,Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă”, încheiat între Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Suceava şi Direcţia Județeană Agricultură Suceava, și-a încetat  valabilitatea .
Pentru 2 săptămâni,
 Stradă închisă circulație, în proiectul de alimentare cu apă
·        "Este cu risc, pentru că nu știu măsura în care vom reuși să turnăm asfalt și beton în acea zonă", arată primarul Ion Lungu.
De la finele săptămânii trecute, timp de jumătate de lună strada "Gheorghe Doja", din cartierul Burdujeni, va fi închisă traficului anunță primarul Ion Lungu.  Pe artera în cauză au loc lucrări în cadrul proiectului de reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă și rețelelor de canalizare de canalizare, intervenții finanțate cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Sectorial - Mediu.  Oficialii companiei Pfeiffer spun că vor să termine de branșat locuințele din zonă, după care să tracă la asfaltare. 
"Este cu risc, pentru că nu știu măsura în care vom reuși să turnăm asfalt și beton în acea zonă. Însă aceste lucrări trebuie făcute, pentru că este un proiect început, iar dacă subtraversările nu sunt făcute acum, vor fi executate în primăvară" a declarat primul gospodar al urbei.
Lungu a  precizat că și-a dat acordul asupra închiderii porțiunii cu pricina, atât timp cât există variante viabile de circulație. Ediul-șef spune că îi va zori pe constructori să treime cât mai repede respectivele intervenții, urmând ca în cazul în care vremea nu va permite, artera va fi menținută în circulație prin balastări. "Oricum, lucrările pe acest an se apropie de sfârșit și nu sunt de acord să se înceapă unele noi, pe alte străzi. Însă acolo unde am intervenit, vrem să finalizăm, astfel încât să asigurăm condiții normale de circulație în sezonul rece", a explicat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.     

20 noiembrie 2014

Punctul de transport intermodal de marfă de la Dărmănești revine în actualitate

·        "În exercițiul bugetar european 2014-2020 se va trece la finanțarea efectivă a proiectului", declară președintele Consiliului Județean Suceava.  
Consiliul Județean Suceava va aproba o hotărâre prin care va reactualiza proiectul privind înființarea Punctului intermodal de la Dărmănești. Anunțul este făcut de către șeful administrației județene, Ion Cătălin Nechifor, care a precizat că demersul survine unei adrese în acest sens a ministerului de resort. Nechifor spune dă deja a purtat discuții cu Dan Chidoveț, primarul comunei amintite, pe teritoriul căreia este pusă la dispoziție o suprafață de teren cu destinația amintită, astfel încât în exercițiul bugetar european 2014-2020 se va trece la finanțarea efectivă a proiectului. "Trebuie să operăm modificări și să rectualizăm ceea ce se gândise cu privire la transportul intermodal, cu ani înainte. Sperăm să avem înțelegere de le primăria din Dărmănești și de la Zona Metropolitană Suceava, deoarece sunt câteva condiții esențiale care  trebuie îndeplinite. În măsura în care vom lămuri acest lucru, vom repune pe ordinea de zi acest proiect", a declarat șeful executivului județean, Ioan Cătălin Nechifor.  În scopul amenajării Punctului intermodal de trasport marfă de la Dărmănești, în 2012 autoritățile județene sucevene au înaintat Companie Naționale  a Căilor Ferate Române documentația necesară care include inclusiv contractul de asociere, actele doveditoare privind punerea la dispoziție a terenului și studiile de viabilitate a soluției referitoare la amplasamentul din comuna suceveană. Realizarea obiectivului este prevăzută în Strategia de transport intermodal în România, finanțarea urmând  a fi asigurată din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR).  Aceasta va fi asigurată în cadrul Programului Operațional Sectorial - Transport, Axa prioritară 3 - "Modernizarea sectorului de transport în scopul îmbunătățirii protecției mediului, sănătății umane și siguranței pasagerilor", Domeniul major de intervenție 3.1 - "Promovarea transportului intermodal". Stabilirea amplasamentului de la Dărmănești survine analizei rutelor de tranzit din România, zona Suceava prezentând  interes deoarece este amplasată pe Sectorul pan-european 9, pe secțiunea  Siret-Suceava-Bacău-Mărășești-Tișița și, totodată, fiind propusă pentru extinderea rețelei TNT pe secțiunea Petea-Satu Mare-Baia Mare-Dej-Suceava-Rădăuți, grație potențialului de conectare la rețelele de trasport rutier, feroviar și aerian.  
La sala de sport a "Colegiului Ștefan cel Mare" sunt relansate lucrările începute în urmă cu 7 ani și abandonate din lipsă de fonduri
·        Execuția a demarat încă din anul 2007, cu alocări de la bugetul de stat, au ajuns la  stadiul de 19%,  iar ulterior au stagnat din cauza sistării finanţării guvernamentale.
·        "Vom da tot sprijinul din punct logistic, cât și  pe partea de finanțare, în așa fel încât, până la sfârșitul anului viitor, să finalizăm acest obiectiv important", a reliefat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.
Primăria municipiului Suceava a semnat contactul de finanțare a proiectului de extindere, modernizare și finalizare a sălii de sport de la Colegiul Național "Ștefan cel Mare", anunță primarul Ion Lungu, care a menționat că deja a dat ordinul de reîncepere a lucrărilor atribuite societății comerciale Civica Grup. Abandonate cu ani în urmă, acestea au fost executate în proporție de 19,3%, noul termen de încheiere a acestora fiind 31 decembrie, anul viitor. Valoarea investiției este de 6,7 milioane de lei, contribuția Primăriei Suceava fiind de peste 931.000 de lei.  Lungu spune că proiectul are mai multe obiective, respectiv construirea unei săli de sport, refuncționalizarea sălii de gimnastică și amenajarea unui teren de sport în aer liber.

”Noi facem tot ce putem din punctul de vedere al Primăriei. Deja am dat ordinul de începere a lucrărilor și sperăm ca firma constructoare să se apuce de treabă, să vedem ce poate să facă în această perioadă  rece. Vom da tot sprijinul din punct logistic, cât și  pe partea de finanțare, în așa fel încât, până la sfârșitul anului viitor să finalizăm acest obiectiv important", a reliefat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.  Reamintim că Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a anunţat, pe 11 martie 2014, relansarea apelului de proiecte  pentru Axa prioritară 3 – „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenţie 3.4 -„Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă”. În baza unui parteneriat între Primărie şi Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, cererea de finanţare pentru finanţarea proiectului în cauză a fost depusă pe 1 aprilie 2014 la Agenţia de Dezvoltare Nord-Est, instituţia aprobând-o în vederea parcurgerii etapei următoare, cea de verificare a proiectului contractul fiind semnat pe 11 noiembrie Lucrările la sala de sport a Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” au debutat încă din anul 2007, cu alocări de la bugetul de stat, iar până acum au stagnat din cauza sistării finanţării guvernamentale, prin Ministerul Educației. Până în prezent, către constructor a fost achitată suma de 1,49 de milioane de lei.